<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Milliardær» låner penger til blodrente

Jan Sigurd Otterlei hevder å være god for 1,4 milliarder kroner. Nå vil han låne 25 millioner til 9 prosent rente gjennom folkefinansiering for å kjøpe en restaurant i Tønsberg.

Publisert 11. apr. 2022
Oppdatert 16. apr. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 844 ord
STORE VERDIER: Jan Sigurd Otterlei mener han sitter på verdier for 1,4 milliarder kroner i Otterlei Group. Han må imidlertid betale dyrt for å låne penger til en nysatsing. Foto: Anders Horntvedt

«1,4 milliarder er den verdijusterte egenkapitalen av porteføljen. Det er tallet man står igjen med om man benytter en forsiktig verdivurdering av industriselskapene og eiendommene, og så trekker fra gjelden», sa hovedeier Jan Sigurd Otterlei (61) i Otterlei Group til Finansavisen i november i fjor.

Nå har den selverklærte milliardæren hentet 25 millioner kroner i gjeld gjennom folkefinansieringsplattformen FundingPartner, hvor 1.108 investorer tegnet seg. Pengene skal brukes til å kjøpe en eiendom på brygga i Tønsberg, som skal pusses opp og deretter bli en restaurant.

Men finansieringen er ikke billig. For å låne penger må Otterlei betale en årlig rente på 9 prosent. 

– Vi har alltid brukt tradisjonelle banker, men nå hadde vi mulighet å slå til raskt på noe jeg mener er en veldig bra eiendom i Tønsberg. Vår virksomhet er industritung, og det er turbulente tider på råvaresiden, noe som gjør at vi har en veldig stor kapitalbinding i selskapene. Likviditetsmessig var det greit for oss å få til denne løsningen med FundingPartner, sier Jan Sigurd Otterlei.

Tøffe tider i industrien

Han er enig i at lånet er dyrt, men trekker frem at lånet er kortsiktig med en løpetid på 12 måneder, med mulighet for å løse det inn etter 6 måneder. Målet er å refinansiere i bank etter at oppussing og leietaker er på plass.

– For oss var det viktig å få gjort dealen. Vi kunne brukt lengre tid og skaffet vanlig bankfinansiering, men vi har hatt en del finansiering knyttet til andre oppkjøp på industrisiden. Det passet greit nå, så hadde jeg lyst til å prøve FundingPartner, sier Otterlei.

Han er IT-gründeren som hoppet av dotcom-kjøret og satset på traust, norsk fastlandsindustri. I tillegg sitter han på en betydelig eiendomsportefølje.

I porteføljen finner man blant annet ovnprodusenten Adax, møbelprodusenten Bosvik, verkstedet KSMV, samt Norac og Omech.

– Vi hadde tatt opp vanlig banklån hvis situasjonen i industribedriftene hadde vært mer normal, men vi må binde opp mye arbeidskapital i form av råvarer. Videre ser vi at mange leverandører er hissige på betalingstiden. Vi må også se oss rundt for å få tak i stål og andre råvarer. Da må vi gjerne etablere kontakt med leverandører som krever forskuddsbetaling eller raskere betaling enn vanlig, sier Otterlei. 

Skal bli en pengemaskin

Han ser store muligheter på brygga i Tønsberg.

– Bare det å få med seg sommersesongen kan dekke hele rentekostanden på lånet. Jeg mener restauranten kan få 4-5 millioner kroner på bunnlinjen på helårsbasis, sier han.

Investoren kjøper bygget for 29,25 millioner kroner, og skal pusse opp for 10 millioner kroner. Det gir følgelig en total investering på nærmere 40 millioner kroner.

– Vi er hovedeier i Arendals Bryggeri og ønsker å få ølet vårt inn i Tønsberg by. Planen er en enklere istandsetting i sommer med grand opening våren til neste år.

SATSER: Jan Sigurd Otterlei kjøper seg opp på Brygga i Tønsberg. foto: FundingPartner

Går i minus

I prospektet brukes et verdijustert egenkapital-anslag på 1,4 milliarder kroner aktivt overfor investorene. Otterlei Group beskriver seg som et privateiet investeringsselskap innen industri og eiendom. Fellesnevneren for industriselskapene er at lønnsomheten har vært svært lav.

Eiendomsporteføljen består av industri-, bolig- og næringseiendommer i inn- og utland, samt eiendomsprosjekter konsentrert i områdene Sørlandet, Tønsberg, Oslo og Litauen.

I 2020 var omsetningen til Otterlei-konsernet på 1.066 millioner kroner med et driftsresultat på minus 68 millioner kroner. Blytunge rentekostnader bidro til et årsresultat på minus 108,4 millioner kroner.

Året før var omsetningen på 1 milliarder kroner med et negativt driftsresultat på 20 millioner kroner. Ifølge foreløpige regnskapstall var omsetningen i 2021 på litt over 1 milliard kroner med et driftsresultat på 65 millioner kroner.

Innrømmer usikkerhet

– Hvordan har du kommet frem til en verdijustert egenkapital på 1,4 milliarder kroner?

– Når det gjelder eiendom har vi en god del eksterne verdivurderinger og vi anslår en verdijustert egenkapital på mellom 400 og 500 millioner kroner. Resten kommer fra industriporteføljen, hvor den største usikkerheten ligger. Vi har bedrifter som Adax, som hadde 60 millioner kroner i resultat i fjor, som er enklere å vurdere enn mange av de andre selskapene. Så har vi mer venture-rettede investeringer det er vanskeligere å sette verdi på, sier han, og fortsetter:

– Tallene for 2020 var svake. Vi fører investeringene til historisk kostpris og ikke IFRS. Verdioppjustering i eiendom og industri kommer ikke frem før man eventuelt selger noe.

Et av de største tapsslukene er Kristiansands Skruefabrikk & Mek Verksted (KSMV), som tapte 65 millioner kroner på driften i 2020.

– KSMV gjorde det dårlig siden selskapet er offshore-relatert. Der kommer det kraftig økt aktivitet nå. Andre verdianslag er basert på bud, salgsdiskusjoner og egne vurderinger, sier han.

Priser seg skyhøyt

I regnskapet for 2020 hadde Otterlei-konsernet en total balanse på i overkant av 1,3 milliarder kroner, hvor gjelden utgjorde 1,2 milliarder kroner. 

Den langsiktige gjelden var bokført til 740 millioner kroner, mens kontantbeholdningen utgjorde 25 millioner kroner.

Tar man utgangspunkt i Otterleis egenkapitalanslag på 1,4 milliarder kroner og legger til den langsiktige gjelden, får man en selskapsverdi på over 2,1 milliarder kroner.

Det impliserer en EV/EBIT-multippel på 32-gangeren basert på driftsresultatet i 2021, noe som er milevis over hva tradisjonelle industribedrifter prises til på børs. Vekstraketten Kahoot har til sammenligning en 12 måneders forward EV/EBIT-multippel på 36-gangeren.