<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil utkonkurrere Putin-veden

Gründer Svein Bjerke har siden 2015 prøvd å få lønnsomhet i robotassistert vedproduksjon. Nå går produsenter sammen for å erstatte russisk importved.

Publisert 27. mars 2022
Oppdatert 29. mars 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 747 ord
BLIR SJEF HOS KONKURRENTEN: – Jeg er glad for å kunne bruke all den dyrekjøpte erfaringen, sier Svein Bjerke i Varma. Foto: Anders Horntvedt

– Dette oppkjøpet er et viktig steg i realiseringen av Trekrafts ambisiøse plan om å bygge en stor, norsk leverandør av kortreist ved. Varma leverer allerede store mengder svanemerket ved til de store kjedene. Sammen med Trekrafts oppbygging av produksjonskapasitet på Sørlandet, blir vi nå en betydelig aktør i det norske vedmarkedet, sier Arne Roland, styreleder i Trekraft.

Trekraft ble stiftet høsten 2019 og har forretningsadresse i Lindesnes kommune på Agder. Forretningsideen er storskala og industriell vedproduksjon, og idéen er å ta opp konkurransen med importert ved fra Baltikum og Russland.

JOBBER PÅ: Siden har nøkkelpersonene i Varma jobbet med å få fart og lønnsomhet i bedriftens robotassisterte produksjon og pakking av ved. Foto: Varma

Samme idé har gründer Svein Bjerke i Varma hatt. Siden 2015 har han jobbet med å få fart og lønnsomhet i bedriftens robotassisterte produksjon og pakking av ved på Follum, der Norske Skog tidligere hadde papirfabrikk.

Nå har partene inngått avtale: Trekraft overtar konkurrenten på Hønefoss, og selskapet blir et heleid datterselskap.

Samtidig blir Bjerke, som i dag er sjef i Varma, daglig leder i morselskapet Trekraft.

– Varma har gjort en formidabel jobb over alle disse årene med å utvikle og profesjonalisere sin vedproduksjon. Det er ikke uvanlig at oppstartsselskaper har flere år med underskudd, kommenterer Roland.

– Situasjonen som nå er oppstått illustrerer med stor grad av alvorlighet hvor viktig det er at vi bygger opp vår egen selvforsyningsgrad, og at vi i Norge blir mindre avhengig av importert ved, understreker Roland.

Han har ikke nøyaktige tall på hvor mye ved som har sin opprinnelse i Russland.

– Men av de 6 millioner sekkene som importeres hvert år, så er anslagsvis 30–40 prosent av russisk opprinnelse. Det vil si opp mot 2,5 millioner sekker, legger han til.

Varma

(Mill. kr) 2020 2019
Driftsinntekter 4,1 10,9
Driftsresultat −5,0 −6,6
Resultat før skatt −5,2 −7,3
Årsresultat −5,2 −7,3
Eiere: Ole Richard Mælingen, Kjell Vesleenga og Svein Bjerke rundt 25 prosent hver. Markus Moberg 11 prosent. Øvrige aksjonærer: Rundt 14 prosent.

– Har kostet mye

Varma forsøkte i flere år å hente 25 millioner kroner i frisk vekstkapital til sine robotdrevne vedproduksjon.

Frisk kapital ble det dårlig med: I stedet pådro Varma seg både revisormerknader, permitteringer og 23 millioner i samlede underskudd.

Roland gir likevel Varma karakteren bestått og vel så det.

– Utviklingsløpet som Varma har gjort har bokstavelig talt kostet mye, men vi ser at det ligger veldig mye læring i den jobben som er gjort. Varma har utviklet og tatt i bruk helt nye metoder for bruk av spillvarme i tørkeprosessen, og de har laget bedre pakkeløsninger, mener Roland.

– Vi ser at vi nå kommer inn på et tidspunkt der vi kan høste av all den utviklingen og læringen som Varma har gjort, legger han til.

– HAR GJORT EN FORMIDABEL JOBB: – Det er ikke uvanlig at oppstartsselskaper har flere år med underskudd, sier Arne Roland i Trekraft. Foto: Trekraft

Overtagelsen av Varma ble gjennomført med virkning fra 24. mars. Oppgjøret for aksjene ble gjort delvis med kontantutbetaling og delvis med utstedelse av nye aksjer i Trekraft.

Det innebærer at gründer Svein Bjerke og de øvrige aksjonærene i Varma går inn som eiere i Trekraft.

Hopper over i morselskapet

Partene vil ikke si noe om verdsettingen og bytteforholdet, men trolig prises Varma til rundt 20 millioner kroner.

Da Varma kontaktet investorer i 2019, ba selskapet om en verdsetting på 30 millioner kroner.

 Deretter ble selskapet rammet av corona, og det kom revisormerknad om usikkerhet ved fortsatt drift.

Det seneste halvåret har kreditorer konvertert gjeld til egenkapital, og i desember 2021 opplyste Bjerke at selskapet hadde overskudd på den løpende driften.

Partene opplyser videre at Varma kommer til å fortsette som en selvstendig enhet, og at alle ansatte blir med videre.

– Det er svært spennende for oss å kunne bli med i Trekraft-familien, og det er et viktig steg i retning av å realisere den visjonen jeg har hatt helt fra starten av. Personlig er jeg glad for å kunne bruke all den dyrekjøpte erfaringen fra årene med prøving og feiling i Varma, sier Bjerke.

Gründer og hovedeier er Trekraft er Arne Roland gjennom sitt heleide selskap ARTerra.

På eiersiden for øvrig er blant andre AT Skog Invest, Blå Kors Kristiansand og Agder Næringsselskap.