<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fem Sarpsborg-familier selger ølaksjer for 2 milliarder

Fem Sarpsborg-familier får 2 milliarder kroner når de selger aksjene i Hansa Borg Bryggerier til en dansk gigant.

Publisert 7. jan. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 937 ord
TVILHOLDT LENGE PÅ EIERSKAPET: Hanne Egenæss Wiig har ivret sterkt for å beholde eierskapet til Hansa Borg i familien. Eierskapet har historikk til 1905, men nå overtar danske Royal Unibrew. Foto: Åsmund Lindal

Kjøpmann Hans Hafslund startet Borg Bryggerier i Sarpsborg i 1855. I dag verdsettes selskapet til 3,3 milliarder kroner og fem familiegrener som eier til sammen 60 prosent får aksjer og kontanter for 2 milliarder når danske Royal Unibrew øker fra 25 til 100 prosent eierandel.

Krevende alenegang

– KREVENDE Å STÅ ALENE: Thor Bendik Weider, styreleder i Borg Invest.

– Vi har innsett at det å stå alene som privat familieselskap er krevende. Vi har alle eggene i en kurv, og med stor markedskonkurranse og behov for store og løpende investeringer, kunne vi heller gå inn som eier i Royal Unibrew og dermed fortsatt være indirekte eier. Men det er rart å gi fra seg styringen, sier styreleder Thor Bendik Weider i Borg Invest, bryggeriets eierselskap.

Borg Invest er eierselskapet for Hansa Borg, som eier de tre tradisjonsrike bryggeriene Borg Bryggeri, Hansa Bryggeri og CB.

Hansa Borg Bryggerier er Norges nest største etter Carlsberg-eide Ringnes, og er et resultat av en sammenslåing av Borg i Sarpsborg og Hansa i Bergen. Disse gikk sammen i 1997, mens CB i Kristiansand kom inn våren 1999. Når Hansa Borg selges, er 80 prosent av norske, industrielle ølbryggerier danskeid. De gjenværende familieeide av noen størrelse er Mack, Aass og Grans.

I etterkant har de kjøpt 100 prosent av mikrobryggeriet Den Nøgne Ø i Grimstad og flaskevannprodusenten Olden. I september i fjor kjøpte de alle aksjene i vin- og spritimportselskapet Vinestor.

Familiekontrollert

Sarpsborg-mannen Per Egenæss var adm. direktør og hovedaksjonær frem til sin bortgang i 2002. Bryggeriet hadde vært i familiens eie siden 1905, og hans fire døtre og en fettergren sitter i dag på drøye 60 prosent av aksjene. Aksjefordelingen blant disse fem ligger mellom 10 og 15 prosent. Totalt er det over 500 aksjonærer i selskapet.

Nå endres eiersituasjonen. I stedet for å ha Royal Unibrew som en 25-prosent-eier, går Egenæss-familien og de resterende Hansa Borg-eierne inn som eier i det danske, børsnoterte selskapet.

LESKER DANSKE AKSJONÆRER: Hansa Bryggerier eier i tillegg til Hansa, CB og Borg, den Nøgne Ø, flaskevannprodusenten Olden og vinimportørselskapet Vinestor.

Oppgjøret skjer ved at Egenæss-slekten får 231 millioner kroner i kontanter, og 2,2 millioner aksjer i Royal Unibrew. Aksjene er på dagens kurs verdt 2,25 milliarder norske kroner.

– Det er en stor salgssum for et familiekontrollert selskap.

– Ja, dette er helt vanlige mennesker som har drevet godt i generasjoner. Vi er godt fornøyd med prisen, og tror danskene ser at det er en god match.

Dansk gigant

Royal Unibrew har en børsverdi på 36,3 milliarder danske kroner (49 milliarder norske) og hadde i de ni første månedene av 2021 inntekter på 6,3 milliarder danske kroner og et resultat før skatt og finanskostnader på 1,3 milliarder danske kroner. 

Hansa Borg Bryggerier hadde i 2020 en omsetning på 1,07 milliarder og fikk et resultat på 99,4 millioner. Weider sier at 2021-tallene ikke er klare, men at det ser ut som de blir litt bedre enn i fjor.

– Var det flere interesserte kjøpere, eller forhandlet dere bare med danskene?

– Vi kaller det ikke salg, ettersom familien blir en stor eier i Royal Unibrew. Ja, det har vært stor interesse for Hansa Borg. Vi tror at sporet vi nå har fullført er det beste for bryggeriet og oss som aksjonærer, sier Weider.

– Er det bindingstid på aksjene?

– Det er bindingstid på noen av dem, men vi ser for oss å sitte langsiktig, sier han.

– Tålmodige sjeler

I tillegg til Egenæss-slekten og Royal Unibrew er det en lang rekke mindre aksjonærer. Disse har kommet gjennom tidligere oppkjøp av lokale bryggerier, blant annet Moss og Fredrikstad Bryggerier.

– Dette er tålmodige sjeler som har sittet som aksjonærer i mange år, sier Weider.

Selskapet er i dag inne i øl og mineralvann, kildevann, cider, ferdigdrink, energidrikk og er vin- og spritimportør.

Det har vært viktig for familien Egenæss å holde selskapet i deres kontroll. Høsten 2020 ga forfatteren Jon Gangnes ut en bok til Hanne Egenæss Wiigs 70-årsdag, en av Per Egenæss' døtre. Boken beskrev hennes mangeårige kamp for å holde selskapet på privat kjøl.

– Hva er endret slik at det er besluttet å la danskene få 100 prosent av aksjene?

– Verden er dynamisk og ting endrer seg; markedet blir tøffere, behovet for investeringer er stadig større, krav til effektiv produksjon, nye generasjoner kommer til og så videre. Vi velger å se på det slik at vi ikke selger, men bytter eierskap fra direkte til indirekte, sier Weider.

Det har ikke lykkes Finansavisen å komme i kontakt med Egenæss Wiig fredag.

Kjøpte vinimportør

I september i fjor kjøpte de selskapet Vinestor som importerer vin og sprit. Selskapet hadde i 2020 en omsetning på 460 millioner kroner og en markedsandel på 3 prosent av Vinmonopolets svakvinsalg.

– Det er viktig mot HoReCa-markedet (hotell, restaurant og catering) at vi kan tilby også vin og sprit. Da blir vi en one-stop-shop for våre kunder, sier Weider.

Vinestor er ikke det eneste norske vinimportselskapet i Royal Unibrews portefølje. Som omtalt i Finansavisen la danskene i fjor sommer 770 millioner danske kroner på bordet og sikret seg 100 prosent eierskap i Solera Beverage Group.

– Hvorfor selger dere nå? Er det store investeringer som står for døren?

– Det er alltid store investeringer i alt fra fornyelse av tanker, tapperier og emballasje, og det er mye som skjer innen innovasjon og bærekraftskrav. Vi mener at Royal Unibrew gjennom sin størrelse og internasjonale kompetanse kan utvikle selskapet best fremover. Det er tøff konkurranse, og det er krevende å være innovativ og ha tilstrekkelig kapasitet til å gjøre de investeringene som trengs på egen kjøl, sier han.

Nyheter
Industri