<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår svært høy prisstigning på øl

Glad i øl? Da kan det hende du må punge ut mer for drikkevaren i tiden som kommer.

Publisert 1. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 262 ord
DYRERE ØL: – Uheldig timing for Oktoberfest, mener eToro. Bogdan Hoda/Dreamstime

Kostnaden for å produsere øl har gått opp med 62 prosent de siste to årene, ifølge eToro. De spår at prisen kommer til å stige kraftig fremover.

eToros øl-indeks, som ser på spotprisen på råvarer som går til ølproduksjonen, viser at prisen på hvete, malt og bygg har steget kraftig på to år. Mens maltprisen har steget med 87 prosent, har bygg gått opp med 104 prosent.

Bryggeriene må øke prisen

Prisene på aluminium for boksene og bensin for pakking og transport har også steget. Den eneste varen som ikke har falt i pris er ris, som har gått ned med 1 prosent.

Også i Storbritannia har ølprisene skutt i været. Siden 2008 har prisen for en halvliter øl steget med 70 prosent.

eToro understreker at prisveksten på 62 prosent er langt over den generelle prisstigningen på rundt 7 prosent.

«Prisveksten overstiger den kraftige KPI-økningen i samme periode, noe som indikerer at det sannsynligvis vil komme ytterligere prisøkninger for øldrikkere, ettersom bryggeriene sannsynligvis vil være nødt til å øke prisen for å dekke de økte kostnadene», skriver selskapet i en melding.

Kan gå utover Oktoberfest

Prisstigningen på bensin, malt og bygg kan forklares av krigen i Ukraina. Landet antas å levere omtrent 30 prosent av verdens byggeksport.

Global markedsanalytiker hos eToro, Ben Laidler, er bekymret prisøkningen vil gå utover en årlig tradisjon.

– Dette kan være uheldig timing for Oktoberfest, som starter om et par uker, og fotball-VM som starter i november. Én vinner vil derimot være staten. Moms og ølavgift utgjør rundt en tredjedel av prisen på en halvliter.

Nyheter
Børs
Handel