<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russisk pengemaskin ruller videre

Varehusene er stengt, men de store pengene for Ikea i Russland ligger i 14 kjøpesentre. Og de holder åpent. 

Publisert 16. mars 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 203 ord
PENGEMASKIN: Ikea driver 14 kjøpesentre i Russland under varemerket Mega. Her fra det største av dem, i Belaya Dacha sørøst for Moskva. Foto: Bloomberg

5. mars stengte Ikea alle sine varehus i Russland. Men samtidig kunngjorde konsernet at de 14 kjøpesentrene som drives under varemerket Mega ville holde åpent.

De store verdiene for Ikea i Russland ligger i nettopp disse kjøpesentrene, og her fortsetter alt som vanlig, melder Affärsvärlden, snart tre uker etter at Ukraina-invasjonen startet.

Nettstedet anslår at konsernet siden åpningen av det første Mega-senteret i 2002 har investert minst 60 milliarder svenske kroner i sin russiske virksomhet. Dette gjør Ikea til en av de største utenlandske investorene i Russland. 

Kjøpesentergigant

Presseavdelingen i Ingka Centres forklarer de 14 åpne Mega-kjøpesentrene med at kunder skal få mulighet til å kjøpe nødvendige varer som mat og medisiner, men besvarer et direkte spørsmål om hva som kreves for å stenge med at selskapet «følger utviklingen og håper den væpnede konflikten slutter så snart som mulig.»

Ikea-eier Ingka eier 47 kjøpesentre verden over. I regnskapsåret 2020-21 omsatte butikkene i disse sentrene for totalt 6,6 milliarder euro, hvorav halvparten kom fra Russland. Blant de sentrale leietakerne er franske Auchan, som har fått internasjonal kritikk for å holde åpent.

Mega-sentrene omfatter butikker innen blant annet klær, teknologi og leker. Ingka opplyser ifølge Affärsvärlden at sentrene skal ha blitt bygget om for rundt én milliard euro de tre siste årene.

Nyheter
Handel