<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har tapt 140 millioner på to år

I januar 2020 åpnet Norges første skisenter innendørs med Selvaag Gruppen og Stein Erik Hagen som største eiere. De to første årene har endt med kraftige underskudd. 

Publisert 12. jan. 2022
Oppdatert 15. jan. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 643 ord
INNENDØRS: SNØ Oslo byr på en bakke som faller 80 høydemeter og er 500 meter lang. Temperaturen ligger på minus 2 til minus 4 grader.  Foto: NTB

36.000 kvadratmeter, tre nedfarter og over én kilometer med langrennsløyper kunne SNØ reklamere med da Norges første, og et av verdens største, skisenter innendørs åpnet dørene i januar 2020. Første driftsår endte med drøye 30 millioner kroner i omsetning og nærmere 70 millioner kroner i underskudd. Fjoråret endte med lignende tall.

– Fjoråret var svært krevende for SNØ. Det meste av virksomheten var coronastengt frem til sommerferien. Vi hadde derfor praktisk talt ingen inntekter første halvår, sier Helge Bonden, daglig leder i SNØ.

Fra juni og utover høsten steg besøkstallet, ifølge Bonden, men de nådde likevel ikke et nivå skianlegget hadde sett for seg.

– Pandemien bidro nok til lavere besøk enn normalt. Selv om vi reduserte våre kostnader så mye som mulig og fikk noe kompensasjon fra staten, dekker dette bare en mindre andel av vårt tap.

TØFF START: Helge Bonden er daglig leder i SNØ. Han var tidligere sjef for Skistar i Trysil. Foto: Andreas Klemsdal

Bydelsprosjekt

De to første driftsårene har dermed gitt et underskudd på rundt 140 millioner kroner. I 2020 blir det spyttet inn 80 millioner i frisk egenkapital.

– Det blir nok en ytterligere styrking av kapitalen fra våre solide og langsiktige eiere, men det må du nesten spørre dem om, sier Bonden.

SNØ er eid av Snøbyen, som er et bydelsprosjekt i Lørenskog der 180.000 kvadratmeter skal bygges ut med boliger og næringslokaler. Største eier er Selvaag, etterfulgt av Stein Erik Hagen-selskapet Canica. Daglig leder i Snøbyen, Erik Hammer, ønsker ikke å kommentere saken. «Dessverre opptatt, ingen kommentarer utover Helges tilbakemelding», skriver han i en SMS.

Det kostet over 3,5 milliarder kroner å bygge SNØ. Ideen til skihallen kom da Olav H. Selvaag var på treningsleir med datteren i Nederland. 

«Vi er verdensmestere på ski og vi er i verdenstoppen når det gjelder å produsere snø. Så sender vi unge skiløpere til Nederland, et land som hverken har snø, fjell eller en skikultur. Det er jo helt idiotisk!» sa Selvaag til Finansavisen for to år siden. 

Fornøyelsespark

SNØ har en næringskode som definerer selskapet til å være en fornøyelsespark. Dermed stengte anlegget dørene i desember, mens andre skianlegg landet rundt holdt åpent.

– Næringskoden har skapt litt forvirring og ført til noen misforståelser, men det har vi ryddet opp i nå, sier Bonden.

Så dere trengte egentlig ikke stenge i desember?

– Nei, derfor åpner vi igjen nå. Vi var litt vel forsiktige, men det er bedre enn å være litt for offensive når det kommer til smitteverntiltak. Vi følger situasjonen tett og vil justere vår drift i tråd med de til enhver tid gjeldende nasjonale og lokale tiltak, for å sørge for godt smittevern til enhver tid.

I tillegg til dette blir SNØ naturlig nok påvirket av de høye strømprisene.

– SNØ er et moderne bygg med gode energieffektive løsninger. Det er et såkalt plussbygg som betyr at vi leverer mer energi ut fra oss enn det vi bruker selv, men høye strømpriser øker likevel våre kostnader betydelig, slik det gjør for de fleste med dagens priser.

NEST STØRST: Stein Erik Hagen har investert store summer i SNØ. Foto: Terje Pedersen

Folk flest

Ved utgangen av 2021 var det rundt 4.000 medlemmer i SNØ. Målet er å doble dette tallet i år.

– Totalt hadde vi 50.000 besøkende i 2021. Det satser vi på å øke betydelig i år.

Hvem er det som bruker anlegget?

– Det er mange klubber og lag som trener her, men mest privatpersoner. Ferie og fritid er vårt hovedmarked. Nå har det vært mye av og på med åpning og stenging, så vi har begrenset med erfaring. 

Hvorfor skal jeg velge å dra til SNØ fremfor et av de store alpinanleggene, eller langrennsløypene i marka?

– Vi skal ikke erstatte gode skiopplevelser utendørs, men vi er et viktig supplement som er lett tilgjengelig og har stabile værforhold hver dag hele året. Opplevelsene ute blir enda bedre om du legger grunnlaget hos SNØ. 

Nyheter
Fritid