<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tapte 13 milliarder kroner

Folketrygdfondet, som forvalter Statens pensjonsfond Norge, hadde et turbulent tredje kvartal. 

Publisert 28. okt. 2022
Oppdatert 28. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 184 ord
TURBULENT KVARTAL: Kjetil Houg, adm. direktør i Folketrygdfondet. Folketrygdfondet

Statens pensjonsfond Norge, som Folketrygdfondet forvalter, fikk et resultat på minus 13 milliarder kroner i tredje kvartal 2022. 

Avkastningen var på minus 4,1 prosent, og dette var 0,1 prosentpoeng lavere enn markedet. Kapitalen var 302 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet.

–  Nedgangen i 3. kvartal skyldes en svak utvikling i markedet og nyheten om grunnrentebeskatning for havbruk, sier Kjetil Houg, adm. direktør i Folketrygdfondet.

Avkastningen for aksjeporteføljen var på minus 5,2 prosent i kvartalet, som er 0,1 prosentpoeng lavere enn referanseindeksen for aksjer.

Hardt rammet av lakseskatten

Resultatet til aksjeporteføljen var på minus 9,6 milliarder kroner i kvartalet. 

Verdiene av aksjene i havbrukssektoren falt med 7,5 milliarder kroner i kvartalet. Om lag halvparten av dette kom som et resultat av markedenes reaksjon på nyheten om grunnrentebeskatning på havbruk.

Avkastningen til renteporteføljen var på minus 2,6 prosent i kvartalet, som var 0,2 prosentpoeng lavere enn referanseindeksen for renter. 

Renteporteføljens avkastning per 30.09.22 var minus 9,8 prosent, som er 0,5 prosentpoeng lavere enn referanseindeksens avkastning.

Folketrygdfondets aktive forvaltning har siden 2007 bidratt med 40 milliarder kroner i meravkastning for fellesskapet.

Nyheter
Børs
Finans