<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedgang i investeringsviljen blant norske privatinvestorer

Én av fem retailinvestorer reduserte investeringene sine i tredje kvartal, som en konsekvens av økte levekostnader. Det viser «Retail Investor Beat»-undersøkelsen til investeringsplattformen eToro.

Publisert 12. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 268 ord
MINDRE AKTIVITET: Jakob Westh Christensen ser nedgang i investeringsvilje blant privatinvestorer Foto: eToro

Hvert kvartal svarer 10.000 privatinvestorer fra 13 land og 3 kontinenter, inkludert Norge, på et sett spørsmål om sine investeringsvaner. Tre tøffe måneder med synkende kurser på børsene over hele verden, har endret sentimentet blant retailinvestorene. Over 27 prosent av de norske investorene svarer at ikke følger seg trygge på investeringene sine, og så mye som 66 prosent frykter for den globale økonomien.

– Privatinvestorene står overfor en cocktail med utfordrende markedsforhold, høyere levekostnader og stigende boliglånsrenter. Som konsekvens er det ikke overraskende at flere prioriterer annerledes enn for tre måneder siden, sier Jakob Westh Christensen, nordisk markedsanalytiker hos eToro, og presiserer at det er særlig de økte levekostnadene og den globale økonomien som er hovedriverne bak dette.

Nordmenn mest bull

Norske investorer er imidlertid mer bull enn resten av verden. Andelen investorer som er bekymret for porteføljen sin er i Norge 8,8 prosent lavere enn globalt.

– Nordmenns tro på sine porteføljer har - ikke overraskende – redusert det siste året, men det likevel verdt å merke seg at majoriteten av privatinvestorene fortsatt tror på markedet de neste kvartalet, med 70 prosent av investorene som vil investere det samme som før eller mer de neste tre månedene, fortsetter Westh Christensen

Norske retailinvestorer er mindre bekymret for den globale økonomien sammenlignet med resten av verden, viser undersøkelsen 66 prosent av norske investorer indikerte at dette er en bekymring sammenlignet med 70,1 prosent globalt.

– Nå har troen på markedet vært forholdsvis lav over tid, hvilket betyr at investorene er mindre følsomme for dårlige nyheter. Det betyr også at en relativt liten mengde positive nyheter kan ha stor effekt på markedet fremover, avslutter Westh Christensen.

Nyheter
Finans