<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lemper ut alt

Kristian Lundkvists investeringer på børsen har havarert i år. Nå lemper investoren ut aksjer.

Publisert 27. sep. 2022
Oppdatert 27. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 463 ord
SELGER ALT: Investor Kristian Lundkvist har solgt alle aksjene sine i Carbon Transition. Foto: Roy E. Jonassen

CARBN

Kristian Lundkvist aksjeportefølje viser blodrøde tall så langt i år. Investoren sitter på flere av årets store børstapere, og nå selger han unna aksjer.

Det er gjennom investeringsselskapet Middelborg Invest brorparten av aksjeinvesteringene gjøres, og en rask titt i aksjonærlister viser en mildt sagt rufsete portefølje.

Størst verdier har han i lakseoppdretteren Andfjord Salmon, med aksjer for 45 millioner kroner. Her har også kursutviklingen i år vært på den positive siden, med en oppgang på vel seks prosent siden nyttår.

I resten av porteføljen er det derimot ikke like lystig lesing. CO2 Capsol, Techstep, Ensurge, Endur, Carbon Transition og Elop har alle havarert på børs.

Storselger aksjer

Gjennom Middelborg Invest var Kristian Lundkvist tredje største aksjonær i det børsnoterte investeringsselskapet Carbon Transition, men nå har han kastet kortene.

Totalt har Middelborg Invest i løpet av tirsdag solgt rett i overkant av 11 millioner aksjer. Ifølge aksjonærlister ble posten solgt et kvarter før børsens åpningstid til 0,95 kroner stykke. 

Middelborg har fortsatt rett på  3.745.000 aksjer gjennom terminkontrakter i Carbon Transition. Transaksjonen bringer Middelborg Invests beholdning av aksjer og rettigheter til aksjer fra 6,2 prosent til 1,56 prosent, heter det i en børsmelding.

I et annet av Lundkvists selskaper, industriselskapet Endur, ble det rett før klokken 14:00 tirsdag krysset 570.000 aksjer på kurs 20 kroner. Gjennom Middelborg Invest eier investoren ifølge aksjonærlister 586.500 aksjer i selskapet. Det er kun åtte andre aksjonærer som eier mer enn 570.000 aksjer i Endur.

I Ensurge ble det solgt en post på 686.689 aksjer til rett under to kroner pr. stykke tirsdag. Her eier Lundkvist 7,6 millioner aksjer til en verdi av rett under 16 millioner kroner. Et søk i aksjonærlister viser at Lundkvist har solgt unna over 1,3 millioner aksjer i Ensurge den seneste måneden.

Kristian Lundkvist har ikke besvart Finansavisens henvendelser tirsdag.

Nektet for tvangssalg

Som Finansavisen tidligere har omtalt hadde Lundkvist aksjer for nær 200 millioner kroner i kurskatastrofen Nykode i fjor, men i våres var han ute av listen over de 50 største aksjonærene i. Ryktene har svirret om at aksjene ble tvangssolgt.

I forbindelse med fremleggelsen av Middelborg Invests årsrapport for 2021 nektet Lundkvist for at aksjer er blitt solgt på tvangssalg.

«Vi har ikke blitt bedt om å redusere fra bankene», sa han til Finansavisen.

Ifølge regnskapene for fjoråret hadde Middelborg Invest gjeld til kredittinstitusjoner på over 700 millioner kroner ved slutten av fjoråret - mer enn en dobling fra året før - noe som trakk summen av gjelden opp til 839 millioner fra 460 millioner kroner.

Det fremkommer i årsregnskapene at det er stilt sikkerhet i Lundkvists aksjebeholdning, samt kontanter og depotkonto. Middelborg AS har også stilt kausjon for til sammen 380 millioner kroner.

«2021 var helt OK. 2022 er så langt dårligere som følge av den dårlige børsutviklingen. Vi har heldigvis et langsiktig perspektiv på det vi jobber med», sa Kristian Lundkvist til Finansavisen den gang.