<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svakeste siden pandemien

Første halvår ligger an til å bli det svakeste for amerikansk økonomi siden gjeninnhentingen etter pandemien. 

Publisert 24. juli 2022
Oppdatert 24. juli 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 229 ord
VERSTE SIDEN PANDEMIEN: Første halvår ligger an til å bli det svakeste for amerikansk økonomi.  Foto: Bloomberg

Verdens største økonomi er for tiden i en svært vanskelig posisjon. Økende inflasjon, stigende renter og resesjonsfrykt har sjelden vært mer aktuelt for den amerikanske økonomien. 

Både forbruksutgiftene og investeringstakten kan ha falt tilbake i andre kvartal, ifølge Bloomberg. Amerikansk bruttonasjonalprodukt (BNP) anslås å ha steget med 0,5 prosent på årsbasis i løpet av andre kvartal. 

Etter nedgangen på 1,6 prosent i første kvartal, vil første halvår således være det verste for amerikansk økonomi etter pandemien. 

Forhåndssestimatet for amerikansk BNP blir for øvrig offentliggjort på torsdag, dagen etter at Feds beslutningstakere, ledet av sentralbanksjef Jerome Powel, forventes å øke referanserenten med ytterligere 75 basispunkter for å få bukt med prisveksten.

Økende prisvekst

Tidligere i juli ble det kjent at prisene på råvarer i USA har steget 9,1 prosent det seneste året, og 1,3 prosent i juni. Det er den høyeste prisveksten  i USA på 40 år. 

Rekordhøye bensinpriser var en av hoveddriverne  bak den store prisøkningen, og ifølge CNN er energiprisene 34,6 prosent høyere enn de var for ett år siden. 

Den fortsatt økende inflasjonstakten presser på folks kjøpekraft. Siden forbruksutgifter utgjør omtrent 70 prosent av økonomien, vil en reell nedgang i konsumforbruket være et stort slag for den amerikanske økonomien.

Den amerikanske sentralbanken vil derfor heve styringsrenten ytterligere for å få bukt med inflasjonen. Det store spørsmålet er hvor sterk medisin Fed kan medisinere økonomien med for å bekjempe inflasjonen, uten å sette amerikansk økonomi i en resesjon. 

Nyheter
Finans