<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Profilert krypto-svindler etterlyses av FBI

OneCoin-gründeren, Ruja Ignatova, er på Interpols liste over Europas mest ettersøkte. Nå lover FBI en milliondusør til den som bidrar til hennes arrestasjon.

Publisert 1. juli 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 319 ord
KRIMINELL: Onecoin-grunnlegger Dr. Ruja Ignatova, som angivelig har svindlet til seg over 150 milliarder kroner.  Foto: Youtube

Ruja Ignatova, også kjent som «kryptodronningen», har blitt lagt til på FBIs liste over de ti mest ettersøkte rømlingene. 

OneCoin-gründeren har angivelig svindlet til seg 12 milliarder pund, altså 152 milliarder kroner, i det som skal være et av de største pyramidespillene i historien, ifølge Bloomberg

Luftslott

«Ignatova hadde en fantastisk CV, hun studerte angivelig juss i Oxford og jobbet i McKinsey. Nå er hun på samme FBI-liste som kartell-ledere, kidnappere og mordere,» sa Damian Williams, USAs advokat for det sørlige distriktet. 

MOST WANTED: 30. juni publiserte FBI dette bildet. Foto: AFP

FBI tilbyr en belønning på 100.000 dollar for informasjon som fører til arrestasjonen hennes. 

OneCoin genererte 3,4 milliarder euro i inntekter fra 2014 til 2017, men hadde ingen reell verdi og kunne ikke brukes til å kjøpe noe. I realiteten var det et pyramidespill som betalte provisjon til millioner av medlemmer for å rekruttere andre til å kjøpe valutaen.

Ignatova fylte auditorier over hele verden og oppfordret investorer til å bli med i «den finansielle revolusjonen» og lovet dem at OneCoin «ville forvandle livet til folk,» sa Williams. 

Etter at Ignatova mistenkte at hun ble etterforsket i USA, satte hun seg på et fly til Hellas og forsvant sporløst. Hun har angivelig bånd til Russland og De forente arabiske emirater, ifølge Bloomberg. 

Dette er OneCoin

  • OneCoin ble ble etablert i 2014 av bulgarske Ruja Ignatova. 
  • Valutaen ble markedsført som et alternativ til Bitcoin.
  • I realiteten hadde valutaen ingen reell verdi og kunne ikke brukes til å kjøpe noe.
  • I november 2019 avdekket Aftenposten at det fortsatt pågikk virksomhet i Norge.
  • Økokrim konkluderte i 2020 at «OneCoin fremstår som et pyramidespill knyttet til noe som skal være en kryptovaluta, men er et bedrageri som antas å ha tiltrukket seg nærmere 4 milliarder euro mellom 2014 og 2018 med knytninger til organiserte kriminelle på Balkan.»

I mai ble hun plassert på Interpols plasserte henne på sin mest ettersøkte liste.

Nyheter
Børs
Finans