<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De uvanlige er de som forandrer verden

– Misunnelse bringer ikke verden fremover, sier investor og nettgründer Silje Landevåg. Hun  foretrekker uvanlige folk fremfor vanlige folk.

Publisert 30. juni 2022
Oppdatert 3. juli 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 588 ord
VIL HA MOMSREFORM: – Førere av elbiler bør betale bompenger for bruk av veiene, akkurat som andre, mener Silje Landevåg, investor og gründer i nettbutikken Get Inspired. Foto: Do It With Passion

Hva mener de viktigste personlighetene i næringsliv og offentlig forvaltning om årets mest sentrale temaer? I dag: Silje Landevåg (37), investor og gründer i nettbutikken Get Inspired.

1 Arbeiderpartiet ligger på litt over 20 prosent. Hva har de gjort feil?

– Det er åpenbart at de sliter med å få laget til å jobbe mot felles mål. Og bedre blir det ikke av at de lar seg herse med av lillebror Sp.

2 Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum ligger på 6-tallet. Hva er ditt beste råd til ham?

– Det måtte være at de fant tilbake til sine røtter, som er troen på selveiende bønder, private bedrifter, gründere og norsk eierskap. Det hjelper ikke at de klarte å holde SV utenfor så lenge de regjerer på deres nåde. Resultatet er hittil en nær dobling av skatten på norsk eierskap, slik at favoriseringen at utenlandske investorer er blitt enda større enn den var. Jeg savner Sp fra den gangen de var opptatt av nasjonalt eierskap.

3 Skal man sitte rolig i båten når børsene faller, eller selge alt nå?

– I hvert fall ikke bli preget av panikk. Det er forskjell på å barbere seg og skjære av haken.

4 Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil stoppe hytteutbyggingen i fjellet. Hva mener du om det?

– Hytta gjør at vi kommer oss ut i fjellet eller på sjøen, sommer som vinter. Vi kan gjerne bygge flere hyttelandsbyer, og dette lar seg løse av fornuftige lokalpolitikere. 

5 Mette-Marit blir Norges neste dronning, og Märtha skal gifte seg med en sjaman som sier han kan kurere kreft. Hvorfor er det riktig å videreføre kongehuset i Norge?

– Så lenge våre monarker er så fremragende representanter for landet vårt som de hittil har vært, og de neste synes å bli, bør monarkiet bestå.

6 Vanlige folk skal få det bra nå, mens de rike skal blø. Hvem av disse er vanlige folk: Jonas Gahr Støre, Erna Solberg, Marit Bjørgen, Trygve Slagsvold Vedum, Bjørn Dæhlie, Kjerstin Braathen, Bjørnar Moxnes

– Jeg håper at de alle er vanlig og uvanlige på samme tid. Men jeg foretrekker de uvanlige, det er de som forandrer verden.

7 Alle organiserte får reallønnsnedgang i år. Ble de alle rundlurt av NHO i tariffoppgjøret?

– Ingen er rundlurt, men den økonomiske utviklingen er uforutsigbar, især i de urolige tidene vi nå opplever. 

8 Bør elbilfordelene fjernes slik at elbilister får de samme avgiftene og bomprisene som bensin- og dieselbilister?

– Elbil bør i så fall ha samme moms som for eksempel el-sykkel, joggesko og vanlig sparkesykkel, og betale bompenger for bruk av veiene, akkurat som andre. 

9 I hvor stor grad blir du selv og din virksomhet rammet av økt inflasjon, økte renter og uro i aksjemarkedene?

– Det påvirker åpenbart vår hverdag, men det går ikke utover nattesøvnen.

10 Bør toppsjefene i Norges 100 største selskaper takke og være fornøyd med å tjene 600 millioner tilsammen når Erling Braut Haaland tjener 300 millioner alene?

– Både toppsjefer og alle andre bør være mest opptatt av hva de selv bidrar med, og ikke av hva andre tjener. Misunnelse bringer ikke verden fremover. 

11 Er det riktig å stoppe nesten all boligbygging i småhusområdene i Oslo, slik den nye småhusplanen legger opp til?

– Mitt enkle syn er at våre politikere bør gi den enkelte en saklig og god begrunnelse for at boligdrømmen legges i grus.

12 Vårt siste spørsmål, som hver sommer: Hvilken vin serverer du dine venner og hva koster den?

– Rød: Kanonkop Pinotage. Det er en sørafrikansk skatt av en vin. Pris: 369,- (2019). Hvit: Louis Jadot, chablis. Den er frisk og god både til mat og evenetuelt et glass på terrassen. Pris: 283,-

Nyheter
Finans