<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oligarkenes brutale fall – disse har tapt mest

Russlands 20 rikeste oligarker har sett verdier tilsvarende 740 milliarder kroner gå tapt hittil i år. Og det stopper neppe der.

Publisert 4. mars 2022
Oppdatert 4. mars 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 504 ord
70 MILLIARDER BORTE: For Aleksej Mordashov, storeier og styreleder i stålprodusenten Severstal. Foto: Bloomberg

President Vladimir Putins invasjon av Ukraina har utløst en klappjakt på oligarkenes verdier, og med et kraftig rubelfall på toppen blir utslagene meget synlig på rikinglistene. 

En CNBC-gjennomgang av Bloombergs milliardærindeks viser at Russlands 20 rikeste har mistet rundt en tredjedel av sine formuer hittil i år, tilsvarende drøye 80 milliarder dollar.

Timchenko mer enn halvert

Den største taperen i dollar-termer er Gennady Timchenko. Mannen bak investeringsselskapet Volga Group har mer enn halvert sin formue fra 22,4 til 10,3 milliarder dollar. Volga Groups største investering er gassprodusenten Novatek, der konsernsjefen Leonid Mikhelson har tapt 33 prosent av formuen (10,9 milliarder dollar), og er nede i 21,6 milliarder dollar.

108 MILLIARDER BORTE: For Gennady Timchenko. Hans investeringsselskap Volga Group er tungt inne i Novatek, som står bak 10 prosent av russisk gassproduksjon. Foto: Bloomberg

Mikhelson eier rundt 25 prosent av Novatek, som står bak omkring 10 prosent av Russlands gassproduksjon.

Den største eieren i Russlands fjerde største stålprodusent Severstal, EU-sanksjonerte Aleksej Mordashov, har sett sin formue falle 27 prosent (7,7 milliarder dollar) til 21,2 milliarder dollar.

Slapp dyrt skilsmisseoppgjør

Én som ennå ikke er sanksjonert, er Russlands rikeste mann ifølge Bloomberg-listen, Vladimir Potanin. Den største eieren i verdens største nikkelprodusent Norilsk Nickel, med omkring en tredjedel av aksjene, er ned 21 prosent (6,5 milliarder dollar) til 24,4 milliarder dollar.

58 MILLIARDER BORTE: For Vladimir Potanin, storeier av Russlands største nikkelprodusent Norilsk Nickel. Foto: Bloomberg

En viss trøst er det for Potanin at hans eks-kone ikke vant frem med sin anke i det som hadde blitt ett av tidenes dyreste skilsmisseoppgjør.

Alisher Usmanov, som har blitt sanksjonert av EU og snart kan bli det av USA, har sett formuen falle med 13 prosent (2,7 milliarder dollar) til 18,6 milliarder dollar så langt i 2022. 

Den tidligere storeieren av Premier League-klubben Arsenal eier 49 prosent av investeringsselskapet USM Holding, som kontrollerer Russlands største jernmalmprodusent Metalloinvest – i tillegg til telekomkjempen Megafon.

97 MILLIARDER BORTE: For Leonid Mikhelson, storeier og konsernsjef i Novatek, som står bak 10 prosent av Russlands gassproduksjon. Foto: Bloomberg

Stopper neppe med dette

Usmanov er en av oligarkene som ifølge amerikanske medier har fått beslaglagt sin megayacht denne uken, en 500 fots Dilbar. Rosneft-sjef Igor Sechins 280 fots Amore Velo har lidd samme skjebne.

Og mye tyder på at formuesfallet for de russiske oligarkene ikke stopper på 83 milliarder dollar.

Flere medlemmer av den britiske regjeringen tar til orde for beslag av russiskeide eiendommer, og ikke minst har en global «task force» blitt nedsatt for å gå etter de sanksjonerte oligarkenes eiendeler.

Torsdag fulgte USA opp med blokkeringssanksjoner mot åtte personer i «eliten», samt visum-restriksjoner mot 19 oligarker, deres 47 familiemedlemmer og nære medarbeidere.

Ifølge Forbes har minst 12 russere falt ut av deres miliardæroversikt de seneste ukene.