<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aksjeekspert: – Du kommer til å tape enorme mengder penger

Jim Cramer har kommet med sine beste tips til unge investorer. 

Publisert 30. jan. 2022
Oppdatert 30. jan. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 489 ord
ADVARER: Jim Cramer advarer om å handle med opsjoner. Foto: AP Photo

Aksjeekspert og programleder i Mad Money Jim Cramer kom fredag med en oppfordring til unge investorer som er nye i aksjemarkedet og som vil bygge langsiktig formue.

– Jeg spør alle dere unge investorer som leker dere med opsjoner om å høre: Jeg ber dere. Bare ei noe. Ei det langsiktig, sier Cramer i et videointervju.

– Kjøp to eller tre aksjer i måneden om det er alt du har råd til. Det er sånn jeg startet. Reinvester utbyttene over tid og så har du gode sjanser på å tjene store penger. 

Høy opsjonshandel 

Kommentarene kom etter investeringsappen Robinhood fredag la frem sitt resultat for fjerde kvartal. 

Appen er særlig populær blant unge og selskapet hadde inntekter på 264 millioner dollar i transaksjonsbaserte inntekter. Av det kom 163 millioner dollar fra handel med opsjoner – opp 14 prosent fra 2020.

Put-opsjoner

  • Put-opsjoner (salgsopsjoner) gir kjøperen rett til å selge de underliggende aksjene til innløsningskursen innen eller på bortfallsdagen. 
  • Dersom en investor tror at aksjen skal falle i nærmeste fremtid, kan han kjøpe put-er. Faller aksjen som antatt, vil han kunne selge aksjen dyrere via opsjonsmarkedet enn i aksjemarkedet. Dette kan han gjøre ved å innløse opsjonene. Han krever da gjennom sin megler å få selge de underliggende aksjene til innløsningskursen, som på det tidspunktet vil være høyere enn markedskursen. 
  • Dersom han ikke allerede eier aksjene, kan han realisere gevinsten ved å kjøpe aksjene i aksjemarkedet for så straks å selge dem til den høyere innløsningskursen. Imidlertid vil investoren som regel realisere gevinsten ved å selge put-en til en høyere kurs enn den han betalte. Premien på put-en endrer seg i motsatt retning av den underliggende aksjekursen. 
  • Faller aksjen, stiger put-en i verdi og omvendt. Det potensielle tapet ved kjøp av put-er er også begrenset til opsjonspremien. Derimot kan investoren selge put-en før opsjonen blir verdiløs. Han kan dermed realisere tapet før det blir for stort.

Kilde: Oslo Børs – Derivater

Cramer uroer seg for om unge investorer hovedsakelig handler opsjoner. Det er spesielt skummelt nå som starten på året har vært såpass utfordrende.

– Hvis du kjøper papirer som gir deg rett til å gire avkastningen din ved å ta tonnevis med ekstra risiko uten å egentlig ha noen fordel, kan du tape enorme mengder med penger, sier Cramer.

Bedre strategi

En bedre strategi for unge investorer er å investere i aksjer langsiktig. Han pekte mot solide aksjer som Apple.

– I stedet for å rote rundt med opsjoner bør du sitte stille i båten i en kvalitetsaksje som Apple. Kanskje du kan handle mer når andre gir opp. Jeg tror det er mye bedre å jakte sakte og trygg inntjening i kvalitetsaksjer som Apple og som kan gi avkastning gradvis i år etter år, sier Cramer.

Nyheter
Finans