<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gir opp og betaler gebyr på 766 millioner kroner for ulovlig samarbeid

Alarmselskapet Verisure har gått med på å betale gebyret på 766 millioner kroner for ulovlig samarbeid med konkurrenten Sector.

Publisert 4. jan. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 337 ord
FERDIG: Konkurransetilsynet og konkurransedirektør Lars Sørgard har avsluttet saken mot Verisure. Foto: Marit Hommedal

Konkurransetilsynet har avsluttet saken mot Verisure etter at selskapet har betalt gebyret på 766 millioner kroner for ulovlig samarbeid. Verisure har besluttet å ikke ta saken videre til rettsapparatet, noe som innebærer at saken nå er endelig avsluttet, ifølge en melding fra tilsynet.

Konkurranseklagenemnda ga 25. november 2021 Konkurransetilsynet medhold i at Verisure har brutt konkurranseloven gjennom å ha samarbeidet ulovlig med konkurrenten Sector Alarm. 

Nemnda mente samarbeidet utgjorde en formålsovertredelse, og opprettholdt gebyret på 766 millioner kroner.

Verisure er ikke enig i Konkurranseklagenemdas vedtak, men vil ikke bringe saken for rettsapparatet, og dermed er vedtaket rettskraftig.

– Nå når Konkurransetilsynets vedtak er rettskraftig sender det et viktig signal til markedsaktørene om at markedsdeling og informasjonsutveksling utgjør alvorlige brudd på konkurranseloven, noe gebyret i saken også reflekterer, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

Verisure og Sector Alarm samarbeidet om å dele markedet mellom seg i perioden 2011 til 2017. Samarbeidet gikk ut på å ikke selge boligalarmer til hverandres kunder gjennom dørsalg. Begge selskapene begrenset egne dørselgeres adgang til å selge boligalarmer til den andres kunder, og dette har skjedd over hele landet.

Dette er saken

  • Konkurransetilsynet gjennomførte bevissikring hos Verisure og Sector Alarm 20. juni 2017. Under bevissikringen tok Konkurransetilsynet beslag i dokumenter og elektronisk lagret materiale.
  • I etterkant av bevissikringen ble et omfattende beslag gjennomgått, systematisert og analysert.
  • I perioden februar 2018 til september 2020 ble det gjennomført forklaringsopptak med sentrale personer i de to involverte foretakene.
  • Varsel om ileggelse av overtredelsesgebyr for ulovlig samarbeid ble sendt selskapene 17. juni 2019.
  • Sector Alarm valgte å godta gebyret før fristen for å avgi merknader til varselet utløp. Selskapet leverte på denne bakgrunn et kort tilsvar i juni 2019. Konkurransetilsynet fattet vedtak 4. juli 2019 der Sector Alarm ble ilagt overtredelsesgebyr på 467,3 millioner kroner.
  • Verisure innga sine merknader til varslet i november 2019.
  • Konkurransetilsynet sendte endelig vedtak til Verisure om ileggelse av overtredelsesgebyr på 766,0 millioner kroner 25. november 2020.
  • Verisure klaget vedtaket inn for Konkurranseklagenemda 25. mai 2021.
  • Konkurranseklagenemnda traff vedtak i saken 25. november 2021.

Nyheter
Finans