<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skruer av veilys for å spare strøm

Vestland skal kjøre et prøveprosjekt hvor de vil slukke veilys om natten for å spare strøm og ta hensyn til miljø og dyreliv.

Publisert 24. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 328 ord
VIL SPARE: I november starter Vestland fylke prøveprosjektet med å slukke veilysene i Bømlo fem timer hver natt.  Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Veilys står for størsteparten av strømforbruket i elektriske installasjoner langs fylkesveiene. Ved å slukke lysene om natten håper Vestland at det vil gi en betydelig reduksjon i energibruken, og de argumenterer med at skal være vanlig flere steder i Europa. 

– Dette er et fornuftig tiltak for å få ned energibruken, sier Jannicke Bergesen Clarke, leder i hovedutvalget for samferdsel i Vestland.

– Vi må også møte de økte strømprisene, uten at det går ut over trafikksikkerheten.

Kan spare 750 kWh daglig

Visstnok skal veilysanleggene i Bømlo, Fitjar, Stord og Sveio kunne styres eksternt fra PC eller mobil, derfor er disse kommunene først ute i fylkeskommunens pilotprosjekt, opplyser Vestland fylkeskommune i en pressmelding. 

Beregninger fra fylkeskommunen viser at for veilysanleggene på Bømlo er effektforbruket totalt på 150 kW. Natteslukking i fem timer fører til et daglig spart strømforbruk på 750 kWh.

– Det er veldig kjekt å komme i gang og teste virkningen av dette. Og vi sparer ikke bare strøm, her blir også lysforurensningen mindre og vi tar hensyn til dyre- og insektliv i tråd med fylkeskommunens nye strategi for veilys, sier Bergesen Clarke.

Tar hensyn til trafikksikkerheten

En forutsetning for tiltaket er at det ikke har en stor påvirkning på trafikksikkerheten. Ulykkesrisikoen i mørket er opp til to ganger høyere enn i dagslys og veibelysning har dokumentert effekt på å redusere risikoen. Derfor er et prøveprosjekt nødvendig, ifølge fylkeskommunen. 

– Vi skal vurdere alle konsekvensene grundig. Trafikktellepunktet i Sunnhordaland viser at det er lav trafikkmengde og svært få myke trafikanter om natten, så vi håper dette vil være et godt tiltak totalt sett, sier Bergesen Clarke.

Prøveprosjektet starter i november. Da skrus veilysene på Bømlo av i fem timer om natten, mellom klokken 23.20 til 04.30 på hverdager og mellom midnatt og 05.00 i helgene.

Dersom tiltaket virker som det skal etter en måned, vil fylkeskommunen gå videre med testing av natteslukking på Fitjar, Stord og Sveio i ulike soner. 

Nyheter
Børs
Energi
Politikk