<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Laveste ukespris i Sør-Norge hittil i år

Mye tilsig og vind i Norden førte til lavere kraftpriser og økt magasinfylling i hele landet gjorde at kraftprisene i Norge falt 60 prosent i forrige uke. 

Publisert 12. okt. 2022 kl. 15.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
ØKTE: Fyllingsgraden økte med 4 prosentpoeng for hele landet i forrige uke. Her Leikanger vannkraftverk i Sogn. Foto: Lundin Energy

En kombinasjon av mye uregulerbar vannkraft og vindkraftproduksjon ga svært lave kraftpriser i siste halvdel av forrige uke. Samtidig som at mye nedbør og svært lav produksjon fra magasiner som kan lagre vann til vinteren, bidro til at fyllingsgraden økte markant.

– Fyllingsgraden økte med 4 prosentpoeng for hele landet – og i de sørlige områdene økte magasinfyllingen med 5,4 prosentpoeng. Det er sjelden man ser en så kraftig økning i løpet av én uke på høsten, sier direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE, Inga Nordberg.

Samlet sett lå fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge på 73,4 prosent ved utgangen av uke 40. Normalt de siste 20 årene har vært et nivå på 81,7 prosent på denne tiden av året, men magasinene i Sørøst-Norge trekker ned. 

Lavt forbruk

– På grunn av mye nedbør og vind i Norden falt kraftprisen i sørlige Norge over 60 prosent fra uka før, og gjennomsnittlig ukespris var på 98 øre/kWh. Dette er laveste ukespris hittil i år for sørlige Norge, sier Nordberg. 

Kraftproduksjonen gikk opp i sørlige Norge sammenlignet med uka før, men er fortsatt svært lavt for årstiden. Siden slutten av sommeren har produksjonen i det sørlige Norge vært lavere enn tilsvarende periode de siste ti årene. Forbruket i det sørlige Norge er også lavt for årstiden, opplyser NVE.

– Økt uregulert kraftproduksjon gav perioder med eksport i helgen, men for uka som helhet hadde vi nettoimport, sier Nordberg.

Kraftproduksjon på 598 GWh

Nettoimporten var likevel lavere enn de forgående ukene, noe som har en sammenheng med økt kraftproduksjon fra kraftverk som ikke kan spare på vannet.

Innrapportert kraftproduksjon i sørlige Norge var på 598 GWh i uke 40.

– Mye nedbør og økt tilsig gjorde at den totale produksjonen økte, mens produksjonen fra magasiner som i stor grad kan lagre vann til tappesesongen var under 1 prosent av total produksjon i sørlige Norge, noe som er svært lavt for årstiden, sier NVE-direktøren.