<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Statnett sier nei til eksportrestriksjoner på strøm

Statnett fraråder restriksjoner på krafteksporten av frykt for mottiltak. Men de vil betale bedrifter for å redusere forbruket, dersom det blir strømmangel.

Publisert 30. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 425 ord

Statnett presenterte fredag sine forslag til tiltak for å unngå strømrasjonering til vinteren. Restriksjoner som skal begrense kraftutvekslingen med Europa, er ikke blant dem.

– Bakgrunnen for det er at vi mener man må redusere kapasiteten veldig mye for å være sikker på at det har en virkning. Og vi må forvente mottiltak ved at vi faktisk får redusert importmuligheten hvis vi går til redusert kapasitet ut av landet, sier Peer Olav Østli, konserndirektør for systemdrift, på en pressekonferanse fredag.

Han påpeker at Norge kan havne i en situasjon hvor landet er avhengig av å importere kraft.

Eksporten blir uansett redusert indirekte på grunn av redusert produksjon, påpeker Statnett, som er ansvarlig for driften av strømnettet i Norge. Det er NVE som har bedt Statnett komme med forslag til tiltak.

Kjøper avtale om strømstans

Et tiltak Statnett vil gå videre med, er å inngå avtaler med store industribedrifter om å redusere strømleveransen, dersom det skulle bli behov. Sist det ble inngått slike avtaler, kalt energiopsjoner, var vinteren 2015–2016 og da kun for Midt-Norge.

Ifølge et notat er Statnett alt i dialog med Norsk Industri, Offshore Norge og enkelte industribedrifter for å diskutere mulighetene for dette vinteren 2022–2023.

– Dialogen så langt tyder på at det vil kunne være realistisk å gå videre med en opsjonsordning i løpet av kort tid. Prisnivået som tilbys på opsjonene, og kostnaden for innløsning vil likevel være helt avgjørende for om vi skal velge å benytte ordningen, heter det.

Statnetts konsernsjef Hilde Tonne ville ikke opplyse om hvilke bedrifter det kan være aktuelt å inngå avtaler med.

Vil beholde gasskraftverk

Det er allerede kjent at Statnett ønsker å ha mulighet til å kjøre Equinors gasskraftverk på Mongstad, som egentlig skulle stenges 31. august, fram til sommeren neste år.

De vil også fortsette å holde igjen vann i magasinene for å sikre at de er så fulle som mulig gjennom vinteren. Østli påpeker at det ennå er noen uker igjen der magasinene kan få påfyll av regn, før snøen kommer.

Statnett anbefaler ellers informasjonskampanjer for å redusere forbruket, og å innføre konkrete tiltak for å redusere forbruket i det offentlige.

Lav sannsynlighet for rasjonering

Sannsynligheten for rasjonering er fortsatt regnet som lav, understreker Statnett. Men den er til stede dersom det blir kaldt og tørt i Norge samtidig som muligheten for import fra landene rundt oss blir dårligere enn vanlig.

– Det er flere tiltak som kan forbedre energisikkerheten i Sør-Norge fram til vårsmeltingen, men det er viktig at tiltak gjennomføres på en måte som sikrer at det ikke medfører utilsiktede følger i markedet. Dette tilsier bruk av flere tiltak og virkemidler i kombinasjon, sier Tonne.

Nyheter
Energi