<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Åpenbart hvem som saboterer

De kraftige Nord Stream-eksplosjonene har sjokkert Europa. IEA-sjef Fatih Birol mener det er «åpenbart» hvem som stor bak.

Publisert 29. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 191 ord
IEA-SJEFEN: Fatih Birol. Foto: Bloomberg

De kraftige eksplosjonene i Nord Stream-rørledningene tidligere denne uken har sjokkert Europa, og svenske medier opplyste torsdag om at det er fire lekkasjer på Nord Stream 1 og 2, ikke tre.

Kilder i det tyske regjeringsapparatet hevder overfor Tagesspiegel at rørledningene fort vil bli ubrukelige for alltid om de ikke repareres raskt, grunnet saltvannet fra Østersjøen som renner inn. 

Flere europeiske ledere har uttalt at lekkasjene ikke er tilfeldige og må skyldes sabotasje, men har vegret seg for å peke på hvem som står bak. Ukraina har gått lenger, og anklaget Russland for å stå bak eksplosjonene.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov har slått tilbake og stemplet beskyldningene om sabotasje som «forutsigelig dumt og absurd.»

– Åpenbart

Torsdag ga Fatih Birol, sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA) uttrykk for sin mening om hvem som står bak.

– Det er fortsatt ikke kjent hvem som gjorde det, hvem som står bak denne sabotasjen og diskusjonen pågår. (...) Det er veldig åpenbart hvem som står bak dette, sa Birol ifølge Reuters på en fornybar energi-konferanse i Paris.

Nord Stream-rørledningene har vært kjernen i en eskalerende energikrig mellom Moskva og Europa, en krig som har skadet store vestlige økonomier og sendt gassprisene til himmels.