<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solgte gass med kjempegevinst

Lukrative råvarehandler blåser opp Volkswagen-resultatet. Nå har bilkjempen solgt gass nok til å forsyne 200.000 husholdninger i ett år.

Publisert 19. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 224 ord
FORTSATT KULLFYRING: For Volkswagen-fabrikken i Wolfsburg. Foto: Bloomberg

Volkswagen har solgt gasskontrakter på 2,6 TWh til en gevinst Bloomberg anslår til 400 millioner euro. Gassmengden er nok til å forsyne 200.000 husholdninger i ett år.

Den tyske bilprodusenten hadde planlagt å bruke gassen istedenfor kull på sine to kraftverk i Wolfsburg, men den galopperende prisoppgangen, kombinert med økonomisk og politisk press for å spare på gassen bidro til salgsbeslutningen, opplyser kilder med kjennskap til saken.

Mangedobling

Dermed vil Volkswagen fortsette å fyre opp med kull enn så lenge.

Ifølge én av kildene ble gassen kjøpt gjennom leverandøren Wingas på Trading Hub Europe helt tilbake i 2020, da markedsprisen var omkring 30 euro pr. MWh. Nå handles gasskontrakter for nesten 200 euro pr. MWh på samme markedsplass.

Den nøyaktige størrelsen på Volkswagens gevinst avhenger av prissvingninger, ettersom posisjonene vil bli faset ut gradvis i løpet av flere uker.

Nikkelgevinst

Pengene fra gassalget vil gå til å dekke kostnadene tilknyttet bruken av kull eller fossilt brennstoff, eller erstatning og oppgradering av produksjonsutstyr, opplyser én av kildene til nyhetsbyrået.

Dette er ifølge Bloomberg heller ikke første gangen Volkswagen tjener penger på råvarehandel. Tidligere i år kunne selskapet godskrive regnskapet for første kvartal med en nikkelgevinst på 3,5 milliarder euro.

Volkswagen-aksjen falt nærmere én prosent på Frankfurt-børsen fredag, og er omtrent uendret så langt i et fallende marked mandag.