<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gasskjempen nasjonaliseres?

Den tyske gassimportøren Uniper taper millioner daglig, og trenger mer krisehjelp. Regjeringen åpner nå for nasjonalisering.

Publisert 14. sep. 2022
Oppdatert 14. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 240 ord
Article lead
lead
PENGESLUK: Den tyske gassimportøren Uniper. Her fra et lagringsanlegg i Mühldorf. Foto: Bloomberg
PENGESLUK: Den tyske gassimportøren Uniper. Her fra et lagringsanlegg i Mühldorf. Foto: Bloomberg

Den tyske regjeringen jobber under høytrykk for å forhindre en kollaps i energisystemet, og vurderer nå å øke sin eierandel i Uniper til over 50 prosent, melder Bloomberg og viser til personer med kjennskap til saken. 

Samtidig åpner regjeringen for en fullstendig overtakelse av landets største gassimportør. 

Daglige milliontap

Uniper og storeier Fortum bekrefter i en pressemelding at partene vurderer alternativer som inkluderer en rettet emisjon som vil sikre den tyske staten en «betydelig majoritetsandel.» 

Düsseldorf-baserte Uniper har allerede tatt sitt jafs av en støttepakke på 20 milliarder euro, men sies nå å trenge mer hjelp.

De galopperende gassprisene og Russlands struping av leveransene gjennom Nord Stream 1-ledningen har påført Uniper daglige milliontap. I sommer gikk regjeringen derfor inn med støttepakken som ga en eierandel på 30 prosent.

Fortum vannes ut

Avtalen om å øke eierandelen ble altså gjort med finske Fortum, som ved forrige årsskifte eide nærmere 78 prosent av Uniper. En kapitalinnhenting på 267 millioner euro, samt konvertering av en obligasjon på opptil 7,7 milliarder euro, skulle ifølge avtalen ta eierandelen ned i 56 prosent.

Fortum hadde en opsjon på å kjøpe deler av konvertibelen, noe som ville ha åpnet for en eierandel noe over 50 prosent etter utstedelse av ytterligere aksjer til den tyske staten, som en del av den obligatoriske konverteringen.

Sommerens redningsaksjon omfattet også en utvidelse av statseide KfW Banks kredittlinje mot Uniper fra 2 til 9 milliarder euro.