<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Zelenskyj vil levere mer strøm til Europa

Ukraina planlegger å øke strømeksporten til EU, som kan oppleve energiunderskudd på grunn av reduserte russiske leveranser, sier Volodymyr Zelenskyj.

Publisert 28. juli 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 125 ord
VIL LEVERE MER: Ukrainas president Volodymyr Zelensky (t.h) vil levere mer strøm til EU. Her med den tyske kansleren Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: AFP

– Vi forbereder oss på å øke eksporten av elektrisitet til forbrukere i EU. Eksporten vår er ikke bare en mulighet til å skaffe utenlandsk valuta, men også til å hjelpe våre partnere stå imot Russlands energipress, sa den ukrainske presidenten i sin kveldstale onsdag.

Russland har kuttet kraftig i gassleveransene til Europa gjennom rørledningen Nord Stream 1. Gassen brukes blant annet til strømproduksjon.

Zelenskyj sier Ukraina har koblet sitt strømnett til det europeiske til tross for den pågående krigen.

– Vi skal gradvis bli en av garantistene for Europas energisikkerhet, takket være vår strømproduksjon, sa Zelenskyj.

Påkoblingen til det europeiske nettet i mars gjorde også at Ukraina kunne koble seg fra strømnettet de delte med Russland og Belarus og som dermed gjorde dem avhengige av det russiske nettselskapet.

Nyheter
Energi