<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Drysser penger over aksjonærene

Aker BP surfer på høye oljepriser og tjente 188 millioner dollar i andre kvartal. Det gjør at oljeselskapet åpner utbyttekranen.

Publisert 20. juli 2022
Oppdatert 22. juli 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 604 ord
SOLIDE TALL: Aker BP kunne vise til gode tall etter et nok et superkvartal. Det gjør at selskapet oppjusterer utbyttet med 11 prosent. Foto: Iván Kverme

 

Andre kvartal ble nok et superkvartal for olje- og gasskjempen Aker BP, der Kjell Inge Røkke sitter på 21 prosent av aksjene. Selskapet leverte en samlet omsetning på 2 milliarder dollar i andre kvartal, mot 1,1 milliarder dollar i tilsvarende periode i fjor.

Også lønnsomheten til selskapet forbedret seg betraktelig. Driftsresultatet (EBIT) endte på 1,1 milliarder dollar, opp fra 614 millioner dollar året før.

På bunnlinjen satt selskapet igjen med 188 millioner dollar. Det er en forbedring på 34 millioner dollar sammenlignet med tilsvarende periode i 2021.

– Høye olje- og gasspriser har igjen bidratt til et sterkt finansielt kvartal for Aker BP. Men det som gjør meg mest glad, er at vi skaper verdier for våre aksjonerer og for samfunnet, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP.

– I år ligger vi an til å betale cirka 70 milliarder kroner i skatt. Hvis vi ser fremover, så nærmer vi oss investeringsbeslutninger på nærmere 150 milliarder kroner for prosjekter som skal realiseres frem mot 2030, tilsvarende omkring 100.000 årsverk. Med en oljepris på 90 dollar fatet vil vi ligge på nærmere 420–430 milliarder kroner i skatt mellom nå og 2028, fortsetter Hersvik.

Øker utbyttet

Med slike resultater kan investorene le hele veien til banken. Styret besluttet nemlig å oppjustere utbyttet med 11 prosent til 0,525 dollar pr. aksje, opp fra 0,48 dollar pr. aksje i første kvartal.

– Kapitalhåndteringsprinsippene våre er relativt enkle. Vi skal beholde og beskytte den finansielle fleksibiliteten, det vil blant annet si å beholde investment grade-ratingen (høy kredittkvalitet, red.anm.) vår. Vi skal sørge for at vi har nok kapital til å investere i de prosjektene som vi anser som verdiøkende, og vi skal betale et attraktivt utbytte til våre aksjonærer. Så at vi nå øker vårt utbytte med 11 prosent er helt i tråd med den utbyttepolitikken vi annonserte i fjor, forteller Hersvik.

Sammenligner man utbyttet fra 2021 med 2022, vil det øke med 48 prosent. Hersvik sier at den aggressive utbytteøkningen er en konsekvens av at oljeprisen har pekt oppover. Da er det Aker BPs generelle strategi å returnere verdiskapningen til aksjonærene.

Hersvik ønsket ikke å kommentere hvordan Aker BPs utbyttepolitikk vil se ut de kommende to kvartalene.

Aker BP

(Mill. USD) 2. kv./22 2. kv./21
Driftsinntekter 2.026 1.124
Driftsresultat 1.128 614
Resultat før skatt 1.066 552
Resultat etter skatt 188 154

Oppkjøp i boks

Det var knyttet store forventninger til Aker BPs tall for andre kvartal etter at Aker BPs oppkjøp av Lundins olje- og gassvirksomhet ble ferdigstilt i slutten av juni. Gjennom oppkjøpet regner Aker BP med å sitte på et ressursgrunnlag på 2,7 milliarder fat olje i tillegg til et betydelig vekstpotensial.

– Nå har det gått 20 dager siden Lundin ble en del av Aker BP. Pr. dags dato har vi ny ledelse på plass, vi har utarbeidet et nytt organisasjonskart, og vi er godt i gang med å integrere Lundin-ansatte inn i den nye organisasjonen. Vi forventer at vi allerede fra første oktober har integrert Lundin fullt inn i det nye Aker BP, sier Hersvik.

Oppkjøpet gjør Aker BP til det nest største selskapet på norsk kontinentalsokkel.

– Hva blir det neste store målet for Aker BP?

– Selv om jeg alltid spøker med at vi puster dem i nakken, er det fortsatt et stykke opp igjen til Equinor. Spøk til side, det viktigste for oss er at selskapet skal levere på de ambisiøse målene vi har satt oss. Som den nest største aktøren på norsk kontinentalsokkel, med 189 lisenser, har vi store ambisjoner om å videreutvikle eksisterende og nye eiendeler, sier Hersvik.

Nyheter
Børs
Energi
Olje