– Vi ser en enorm vekst i markedene, særlig Brasil, Sør-Afrika og også Sørøst-Asia – der vi har vårt hovedfokus, sier Øyvind L. Vesterdal, konsernsjef i Norsk Solar.
Solselskapet la onsdag frem en oppdatering til markedet der selskapet opplyser om vekstmål og fremdrift i prosjektutviklingen. Meldingen sendte aksjen opp mellom 30 og 50 prosent på Oslo Børs.
Norsk Solar satser på utbygging av solanlegg i bedrifts- og industrisegmentet i fremvoksende økonomier.
Meglerhus hyret inn
Denne uken feirer Norsk Solar ett år som børsnotert selskap og har hyret inn meglerhuset Clarkson Platou for å vurdere ulike finansieringsalternativer.
– Vi har høye mål på prosjekter som skal bygges og de krever mye kapital, sier Vesterdal og fortsetter:
– Vi har bygget en stor pipeline og flere av disse prosjektene er klare til bygging, som også betyr at de er klare for investeringer.
Han sier at selskapet bygger opp en portefølje av prosjekter pakket sammen som skal finansieres med en kombinasjon av egenkapital fra Norsk Solar, gjeld på prosjektnivå og medinvestorer.
I børsmeldingen onsdag opplyser selskapet at prosjekter på totalt 37 megawatt i Brasil er ventet å kreve 400 millioner kroner i investeringer. I tillegg kommer prosjekter på 196 megawatt som man regner med å ta en investeringsbeslutning på innen utgangen av året.
Selskapet satt per utgangen av fjoråret med 87 millioner kroner på bok.
Når selskapet vil kunne legge frem finansieringsplanen er fortsatt for tidlig å si, legger Norsk Solar-sjefen til.
Forventer ikke marginpress
Samtidig som verden skriker etter mer energi, og helst grønn energi, så er det også store utfordringer knyttet til stigende råvarepriser og leveranseutfordringer.
Vi spurte Norsk Solar hvordan situasjonen i verden preger dem og prosjektene deres:
– Jeg tror alle påvirkes av de logistikkutfordringene vi ser i verden nå, sier Vesterdal.
– Vi ser likevel at vi klarer å gjennomføre prosjektene, sier han videre og bruker Vietnam-utbyggingen under coronapandemien som eksempel.
– Reduserer økte råvarepriser den forventede lønnsomheten i prosjektene?
– Jeg vil ikke si det. Det har litt med at råvareprisene har endret seg noe, samtidig som energiprisene har gått opp ekstremt mye. Det har vi som privatforbrukere i Norge også merket. Det skjer i Europa og markeder vi er tilstede i. Det er den prisen vi konkurrerer mot og der vi klarer å levere billigere, sier Norsk Solar-sjefen og fortsetter:
– Kundene får en lavere strømpris ved å signere med oss.
Vil vokse mot to gigawatt i 2025
Norsk Solar har i dag produksjon i Pakistan, Vietnam og Ukraina og det var sistnevnte som ga mesteparten av inntektene i 2021.
I år er imidlertid inntektsbildet mer spredt, understreker sjefen i selskapet, og Norsk Solar har også opplyst at de ikke har noen videre planer for prosjekter i det krigsrammede landet.
Anlegget i Vietnam som kom i drift i fjor er på totalt 11 megawatt. I tillegg melder selskapet om at de: