<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NIM mener at å godkjenne nye oljefelt er i strid med Grunnloven

Stortingets kontrollorgan NIM mener regjeringen må behandle flere oljegodkjennelser på nytt. De mener også at det ikke er rom i loven til å godkjenne flere.

Publisert 7. apr. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 111 ord

Etter dialog med Olje- og energidepartementet har instituttet nylig gitt departementet råd om hvordan det såkalte klimasøksmålet i Høyesterett vinteren 2020 fra Høyesterett bør følges opp, skriver Aftenposten.

Norsk institutt for menneskerettigheter (NIM )er et uavhengig organ underlagt Stortinget. Andre slike kontrollorganer er Sivilombudsmannen og Riksrevisjonen. Instituttet kommer i sin utredning med flere konklusjoner.

De mener at staten har sviktet sine miljøplikter etter Grunnloven på flere punkter. Blant dem er:

  • Alle planer for utbygging av oljefelter som myndighetene har godkjent uten konsekvensutredning av klimavirkningen av utslippene, er i strid med Grunnloven.
  • Derfor bør slike godkjennelser gitt etter at dommen falt 22. desember 2020, behandles på nytt. Ytterligere søknader bør stilles i bero.

(NTB)