<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bekreftet: USA forbyr russisk energiimport

Forbudet vil ikke inkludere deltagelse fra europeiske allierte.

Publisert 8. mars 2022
Oppdatert 8. mars 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 333 ord
FORBUD: President Joe Biden innfører forbud mot olje fra Russland allerede i dag. Foto: Bloomberg

Den amerikanske presidenten Joe Biden kunngjorde et importforbud for olje og gass fra Russland på en pressekonferanse tirsdag kveld.

 – Dette er et skritt vi tar for å påføre Putin ytterligere smerte, sa Biden.

Like etter annonseringen bykset oljeprisen i været. Nordsjøoljen står nå i 132 dollar fater, mens WTI-oljen står i 128 dollar.

En drøy halvtime etter annonseringen stuper brentoljen og WTI-oljen ned til henholdsvis 127 og 122 dollar fatet.

Biden trekker frem at USA produserer mer olje en hele Europa kombinert, og har forståelse for at andre ikke kan følge i deres fotspor med det første. 

- Vi jobber nært med Europa og våre partnere for å utvikle en strategi for å redusere deres avhengighet av russisk olje.

Storbritannia og EU følger etter

Også Storbritannia sier de vil fase ut russisk oljeimport i løpet av året, ifølge landets energiminister Kwasi Kwarteng, melder NTB.

– Overgangsperioden vil gi markedet, bedriftene og forsyningskjedene mer enn nok tid til å erstatte den russiske importoljen – som leverer 8 prosent av oljen Storbritannia etterspør, skriver Kwarteng på Twitter.

EU vurderer også massive obligasjonsutstedelser for å finansiere opptrappingen i energi og forsvar, som har som mål å redusere Europas avhengighet av russisk olje og gass. EU-kommisjonen vil i denne forbindelse legge frem en ny energiplan tirsdag.

– Jeg tror planen vil redusere vår avhengighet av russisk gass allerede i år og i løpet av noen år gjøre oss uavhengige av russisk gass. Jeg tror det er mulig. Det er ikke lett, men det er mulig, sa EUs klimasjef Frans Timmermans til EU-parlamentet mandag kveld.

Advarete mot sanksjoner

CMC Markets-analytiker Henrik Sommerfelt tror sanksjoner mot russisk gass ikke kan unngå å ramme veksten i økonomien.

«Markedet frykter embargo mot russiske leveranser. Russland står for 30-40 prosent av gassforsyningene til Europa. Det er syltynt med alternativer», skrev han i en kommentar fra søndag.

Visestatsminister Alexander Novak advarte på mandag mot oljepriser opp mot 300 dollar fatet, dersom eventuelle forbudene mot russisk olje trer i kraft, skriver CNBC.