<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 20. juni 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 599 ord
Finansnæringens jobb: Det grønne skiftet er bare en av utfordringene som kun kan lykkes med finansnæringens hjelp, skriver Gustav Gotteberg. Foto: Dreamstime

Skal Norge lykkes, må finansnæringen lykkes

Uten bidragene fra finanssektoren vil ikke Norge lykkes i å nå sine politiske mål, skriver Gustav Gotteberg.

Noen av de mest fundamentale utfordringene vi som samfunn står overfor har én ting til felles: Finansnæringen vil spille en nøkkelrolle for å løse dem.

Resultatene vil i stor grad avhenge av finansnæringen, enten vi snakker om innovasjon, nye arbeidsplasser, næringsutvikling, digital transformasjon eller det grønne skiftet.

Samtidig med den spente geopolitiske situasjonen, er det uro i finansmarkedene. Inflasjon og stigende rente merkes på lommebøkene, og politikerne er under press. I tillegg har Norge satt seg som mål å nå netto null klimagassutslipp innen 2050. Et mål vi ikke kommer til å nå med eksisterende planer fra myndighetene.

Ferske analyser fra BCG viser at vi har mulighet til å skape en BNP-vekst på rundt 2 prosent som følge av den grønne omstillingen, samt 80.000 nye arbeidsplasser spesielt i industri- og energisektoren. Dette tilsvarer nesten halvparten av antall ansatte i petroleumssektoren i dag. I tillegg kommer vekst på områder hvor landet kan ha en eksportfordel.

Dette vil kreve betydelige investeringer, som BCG anslår vil ligge på 1.720 milliarder kroner frem til 2050 – og en betydelig andel av dette må gjøres i første halvdel av perioden.

En del av tiltakene er allerede selvfinansierende og basert på moden teknologi – her handler det om å sikre finansiering og beslutninger om investering. De mer krevende tiltakene innebærer betydelig teknologiutvikling og investeringer med stor risikovillighet. De største løftene må tas av de største bedriftene som også har de beste forutsetningene. Mer krevende er det for de små og mellomstore bedriftene, hvor det ikke bare er behov for kapital, men også kunnskap og endringskapasitet som mange av de ikke har i dag.

SMB-bedriftene utgjør mer enn 99 prosent av alle bedrifter i Norge og nær halvparten av de ansatte i privat sektor. For disse bedriftene vil finansieringsbehovet i forbindelse med utslippsreduksjon være på over 625 milliarder kroner.

Skal vi få dem med oss, vil det stille store krav til finansnæringens evne til å tenke nytt, utvikle skreddersydde produkter – og samtidig opptre som veivisere.

En ny BCG-rapport viser at «transition finance» kommer til å utgjøre 40 prosent av volumet for ny bankfinansiering i løpet av de neste ti årene, der mye av dette er rettet mot SMB-markedet som i stor grad er avhengig av tradisjonell bankfinansiering. Her vil bankene kunne benytte sine lange erfaring med kunderådgivning og digitalisering til å skape plattformer som hjelper kundene med å definere og gjennomføre nødvendige tiltak med tilhørende finansiering.

Også store bedrifter vil være avhengige av tillitsfulle, langsiktige samarbeid med ansvarlige finansinstitusjoner. En del av omstillingsjobben vil gjøres av selskapene selv, men bankene må også være forberedt på å håndtere «stranded assets» som det er krevende å refinansiere i et marked hvor investorene stiller tydelige krav til «Net Zero» og transisjonsplaner.

Myndighetene må ha en viktig rolle som samfunnsaktør, samtidig som de selv må investere og påvirke gjennom incentiver og regulering. Dette gjelder spesielt i situasjoner hvor det kan være krevende å prioritere investeringene som ikke gir umiddelbar avkastning. Her må det satses på skalerbare løsninger som gir effektiv utslippsreduksjon og begrenser det administrative arbeidet både for det offentlige og bedriftene.

Det vil være behov for langsiktig investering fra både private og offentlige aktører, på samme måte som da vi fant oljen. Takket være tidlige og riktige grep, ble vi etter hvert verdensledende – og vi har skapt et unikt velferdssamfunn til glede for generasjoner av nordmenn.

Å gjenskape suksessen blir ikke lett, men det er nå de kloke grepene må tas for å ruste oss for fremtiden. Og mye står og faller på finansnæringen.

Gustav Gotteberg, Managing Director, Boston Consulting Group. Foto: BCG

Gustav Gotteberg

Managing Director & Senior Partner i Boston Consulting Group, leder for finanssektoren i Norden

Nyheter
Debattinnlegg