<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forventer måneder med frykt i markedet

Populærinvestor Christian Kongsted liker både børsnoterte sektorfond og aksjer i store, markedsledende selskaper. Kryptoinvesteringer får derimot tommelen ned.

Publisert 28. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 423 ord
LEDER I LUKSUSBRANSJEN: Populærinvestor Christian Kongsted tror LVMH vil komme styrket ut av den ventede lavkonjunkturen. Foto: Bloomberg

eToro gir kundene mulighet til å kopiere investeringsbeslutningene til investorer som har gjort det bra på handelsplattformen. Én av disse er Christian Kongsted, som har 17.000 «etterhermere» og nesten én million følgere.

– Risikoaversjonen i markedet vil neppe avta før inflasjonen faller betydelig, og det vil minst ta noen måneder, hevder dansken.

– Hvis Fed på et tidspunkt endrer mening og vi ser tegn på at de vil begynne å senke renten igjen, kan vi få en kraftig børsoppgang.

Denne muligheten innebærer at Kongsted anbefaler fortsatt høy eksponering mot aksjemarkedet.

Med defensiv posisjonering

– I de kommende månedene kan det imidlertid være fornuftig å ha en mer defensiv tilnærming enn i 2020 og 2021, da investorenes risikovilje var uvanlig stor, tilføyer han.

– En diversifisert portefølje med markedsledende bedrifter med prisingmakt, en andel råvare- og energiaksjer samt eksponering mot mindre konjunkturavhengige sektorer er å foretrekke.

Selv eier Kongsted blant annet de børsnoterte fondene iPath Bloomberg Commodity Index, Energy Select Sector Spdr Fund, Utilities Select Spdr Fund og Health Care Select Spdr Fund.

Attraktive markedsledere

Investoren nevner dessuten Alphabet, Microsoft, Apple og LVMH.

Samtlige er markedsledende på sine områder og har en unik posisjon som reduserer den negative effekten av høy inflasjon.

– Når røyken forsvinner, vil disse selskapene dukke opp og komme ut i en enda sterkere posisjon, spår Kongsted.

– Ideelt burde du eie minst 15–20 aksjer i ulike sektorer og kanskje ulike markeder, ettersom dette vil diversifisere risikoen og sørge for at du sitter i noen posisjoner som ikke er for tett korrelert.

Kongsted presiserer at man også kan gjøre dette med en portefølje av børsnoterte sektorfond.

POPULÆR DANSK INVESTOR: Christian Kongsted. Foto: Jonas Pryner Andersen
Når røyken forsvinner, vil disse selskapene dukke opp og komme ut i en enda sterkere posisjon
Christian Kongsted, investor

Lav interesse for kryptovaluta

For øvrig har investoren merket seg at interessen for kryptovaluta nå er svært lav, noe som blant annet reflekteres i at den ledende kryptobørsen Coinbase sparker 18 prosent av sine ansatte.

– Samtidig sliter andre kryptoprosjekter, og noen har gått konkurs, legger han til.

– Smerten er mest sannsynlig ikke over ennå, ettersom kryptovalutaer er korrelert med ulønnsomme teknologiaksjer med høy beta og høy vekst.

At bitcoin og ethereum typisk stiger mye i perioder med høy risikovilje betyr trolig at de vil fortsette å gjøre det dårlig i de kommende månedene, ifølge Kongsted.

– Hvis du er en langsiktig kryptoinvestor er det bedre bare å «hodle», ettersom mange handler inn og ut av kryptovalutaer i de fleste tilfeller som vil gi verre avkastning, råder han.

Anbefalinger

Alphabet

Microsoft

Apple

LVMH

Utilities Select Spdr Fund

Health Care Select Spdr Fund