– Etter et kraftig fall på de fleste børser i første halvår, trakk mange investorer et lettelses sukk når pilene igjen pekte oppover i sommer, erindrer Hals.
– Det er fremdeles flere mørke skyer på børshimmelen.
SEBs investeringsdirektør påpeker at den høye inflasjonen har bitt seg hardere fast enn de fleste trodde ved inngangen til året.
– Federal Reserve og andre sentralbanker var trege med å identifisere problemets alvorlighet, men er nå fast bestemt på å gjøre det som trengs for å få prisstigningen ned, konstaterer han.
– Rentehevinger pleier sjelden å være godt nytt for investorer og fører som regel til fallende fremtidstro blant både bedrifter og konsumenter.
Opplever pris- og lønnspress
Hals tror inflasjonen kan være på vei ned i produksjonsleddet, men mener det fremdeles er et betydelig prispress i tjenestesektorer.
– Inntil sentralbanker ser tydeligere tegn på at inflasjonen er på tilbakegang vil de fortsette å heve styringsrenten, sier han.
– Fed og andre sentralbanker får en god anledning til å informere markedet om hvordan de ser på økonomien når de møtes i Jackson Hole 25.–27. august.
Det er overhengende fare for at sentralbanker strammer for mye inn, ifølge Hals.
Han frykter videre at kombinasjonen av renteoppgang samt skyhøye strøm- og energipriser vil svekke bedriftenes omsetning – særlig ettersom de allerede har hevet sine priser mye i et forsøk på å opprettholde marginene.
– I tillegg er det innen mange sektorer også et kraftig lønnspress, tilføyer han.
Inntil sentralbanker ser tydeligere tegn på at inflasjonen er på tilbakegang vil de fortsette å heve styringsrentenHans Kristian Hals, SEB
Estimatene fortsatt for høye
Ifølge SEBs investeringsdirektør har analytikerne vært trege med å ta høyde for disse negative faktorene i sine inntjeningsestimater.
Dette innebærer at aksjer er mindre «billige» enn det estimatbaserte P/E-tall gir inntrykk av, advarer han.
– Vi er forsiktige med syklisk konsum, sektorer og selskaper som er avhengig av høy økonomisk aktivitet, samt høyt belånte selskaper som vil rammes av økte finansieringskostnader, opplyser han.
– Samtidig har enkelte IT-selskaper kommet mye ned og er attraktivt priset på dagens nivåer.
SEB er dessuten positive til helsesektoren som både er fornuftig priset og har defensive egenskaper.
– Vi har en ganske nøytral allokering, sier Hals.
– Jeg har respekt for at aksjemarkedet ofte ligger et godt stykke foran realøkonomien og ønsker ikke å være for defensiv, men man burde ha «tørt krutt» hvis bunnen skulle gå ut av markedet.
Anbefalinger
Overvekt:
Utvalgte IT-aksjer
Helsesektoren
Undervekt:
Syklisk konsum
Økonomisk sensitive aksjer generelt
Høyt belånte selskaper