<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har aldri sett maken til pessimisme

Folks forventninger til økte boligpriser stupte til ny bunn i oktober, viser NBBLs boligmarkedsbarometer.

Publisert 27. okt. 2022
Oppdatert 27. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 290 ord
Article lead
lead
BUNNREKORD: For boligmarkedsbarometeret levert av NBBL, ledet av Bård Folke Fredriksen. Foto: Nadia Frantsen
BUNNREKORD: For boligmarkedsbarometeret levert av NBBL, ledet av Bård Folke Fredriksen. Foto: Nadia Frantsen

Hver måned spør NBBL et representativt utvalg på 1.000 personer hva de tror om boligprisene de neste 12 månedene. Og troen på stigende boligpriser er nå i fritt fall.

Fra september til oktober falt andelen som tror på stigende boligpriser fra 41 til 28 prosent, mens andelen som tror på fallende boligpriser steg fra 26 til 39 prosent. 

Samtidig holder andelen som forventer høyere boliglånsrente det neste året seg stabilt høyt på 87 prosent, mens kun 4 prosent tror på lavere boliglånsrente.

– Folks oppfatning er veldig i tråd med hva som faktisk skjer i boligmarkedet. Høy inflasjon, høyere renter og streng utlånsregulering gir usikkerhet i markedet og avventende etterspørsel etter boliger. Vi skal heller ikke se bort fra hva den psykologiske innvirkningen all medieoppmerksomheten rundt disse faktorene har å si for folks oppfatning, sier NBBL-direktør Bård Folke Fredriksen i en pressemelding.

Ny bunnrekord

Videre oppgir kun 6 prosent av respondentene at de frykter å miste jobben det neste året, mens 62 prosent i liten grad er bekymret for å miste jobben.

Samlet innebærer de tre komponentene – forventningene til boligpriser, rente og jobbsikkerhet – at NBBLs boligmarkedsbarometer faller fra minus 4,7 i september til minus 13,0 i oktober. Barometeret fortsetter med dette i en fallende trend og lander igjen på sitt laveste siden det ble introdusert i juni 2018.

– Hvis regjeringen nå også strammer inn bankenes utlånsregler – slik Finanstilsynet foreslår – kan det føre til at boliginvesteringene faller mye mer enn regjeringen legger til grunn i statsbudsjettet. Det vil være uheldig for boligforsyningen, sysselsettingen og ytterligere prispress i fremtiden. Regjeringen bør derfor videreføre dagens utlånsforskrift, fortsetter Fredriksen.