<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leieprisene fortsetter å stige: – Den svake utviklingen er definitivt over

Leieprisene i de fire store byene steg med 2 prosent i tredje kvartal 2022. Det siste året har leieprisene steget med 6 prosent. 

Publisert 11. okt. 2022
Oppdatert 11. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 402 ord
LEIEPRISENE:  Foto: Iván Kverme

Sterkest vekst hadde Stavanger og Sandnes med en oppgang på 4,7 prosent, etterfulgt av Oslo med 2,5 prosent og Trondheim med 0,3 prosent. I Bergen sank leieprisene med 2,5 prosent.

– Den svake utviklingen i både leie- og eie-boligmarkedet i regionen er definitivt over, sier Henning Lauridsen i Eiendom Norge om Stavanger.

Sterkest leieprisvekst det sisteåret hadde Stavanger/Sandnes med en oppgang på 15,3 prosent etterfulgt av Oslo med 6 prosent. Deretter fulgte Bergen med en oppgang på 3,9 prosent og Trondheim med en oppgang på 2,5 prosent.

– Utviklingen stemmer godt med den sterke oppgangen i oljenæringen som preger økonomien på Sør-Vestlandet. Og i Oslo fortsetter stigningen i leieprisene trolig som følge av de vedvarende problemene knyttet til boligbygging i hovedstaden, sier han.

Med unntak av forrige kvartal, er Oslo-tallene nå den sterkeste noensinne målt. Gjennomsnittsprisen for leie av leiligheter, ikke hus, i de forskjellige byene: 

  • 16.038 kroner i Oslo
  • 13.669 kroner i Bergen
  • 13.983 kroner i Stavanger/Sandnes

Hele 23,6 prosent av befolkningen leier bolig i Norge. I Oslo er andelen leietakere på 31,3 prosent.

Leieprisene i Stavanger-regionen begynner nå å nærme seg topp-nivået før oljebremsen i 2014, og i rene tall er veksten svært stor gjennom året. Leieprisene i storbyindeksen stiger 6 prosent de siste fire kvartaler. 

Det er pr. i dag 2.169 boliger til leie i de større byene på Finn.no. Av disse er 1.090 i Oslo, 442 i Bergen, 400 i Trondheim og 237 i Stavanger/Sandnes. Det er betydelig færre enn tilsvarende kvartal i foregående år og 5.025 færre utleieboliger enn i 2019.

– Ved inngangen til oktober er fortsatt tilbudet av utleieboliger lavt. I Oslo har utbudet økt noe siden i sommer, mens det har vært en svak nedgang i Bergen og Stavanger/Sandnes. I Trondheim økte utbudet, sier han.

Hvis utleier og leietaker er venner eller i familie, får man rundt 15 prosent «rabatt» på leieprisen, ifølge Eiendom Norge. Kommunale boliger og studentsamskipnader gir cirka 10 prosent rabatt.

– Utleieboligmarkedet i Norge er dominert av småskala private utleiere, og rammebetingelsene for disse avgjørende for at mange i det hele tatt leier ut en bolig. På samme tid har leietagere som regel svakere økonomi enn gjennomsnittet i Norge. Det betyr at øke leiepriser rammer de svakeste av oss sterkere, sier han.

Analytiker Richard Fossum i Finn.no har funnet at leietaker i snitt må se på 125 annonser og kontakte 17 utleiere over en periode på 46 dager for å få napp. Nesten halvparten av henvendelsene i Oslo blir ikke besvart.

Nyheter
Bolig