<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svenskene ned til rekordlavt nivå

Boligprisforventningene i Sverige har sunket til det laveste nivået noen gang. Sentralbankens renteheving får skylden.

Publisert 4. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 385 ord
STØRSTE PRISFALL: Prisfallet fra august til september var det største SBAB og Booli har registrert. Her fra Stockholm. Foto: Bloomberg

Svenskenes boligprisforventninger har nådd et rekordlavt nivå, melder Nyhetsbyrån Direkt og viser til nye tall fra boligplattformen Hemnet.

Blant de besøkende hos Hemnet som jakter ny bolig, regner nå 13 prosent med at prisene skal stige de neste seks månedene. Det er en like stor andel som i forrige måned.

Andelen som venter at prisene skal synke det neste halvåret, har imidlertid vokst fra 60 til 69 prosent.

Nettotallet, altså avstanden mellom de som forventer prisoppgang og de som venter prisfall, er dermed nede i minus 56 nå i oktober. Det er det laveste nivået som noensinne er registrert. I september var forholdet minus 47.

– Vi har en tydelig nedgang etter en liten oppgang i forrige måned, med en nå rekordstor andel som tror på synkende priser. Slik vi ser det, er det en effekt av den seneste rentebeslutningen fra Riksbanken, der man hevet renten med et helt prosentpoeng og justerte opp rentebanen ytterligere, sier Hemnet-analytiker Erik Holmberg til Nyhetsbyrån Direkt.

«Inflasjonen er for høy», var den korte begrunnelsen fra den svenske sentralbanken da den for to uker siden løftet styringsrenten til 1,75 prosent.

Største prisfall registrert til nå

I helgen viste tall fra den statlige boliglånsbanken SBAB og bolignettstedet Booli en rekordstor nedgang i boligprisene i Sverige.

Boligprisene falt 2,6 prosent fra august til september. Sesongrenset tilsvarer det et fall på 1,7 prosent – det åttende fallet på like mange måneder.

For hus var det sesongrensede prisfallet på 1,8 prosent, mens leilighetsprisene gikk ned 1,2 prosent. Prisfallet er det største på månedsbasis som SBAB og Booli har registrert siden de begynte med sin prisindeks i 2013.

Siden toppen har leilighetsprisene i Sverige falt med 8–10 prosent. Husprisene i og rundt Stockholm og Gøteborg har falt med drøyt 14 prosent fra sine tidligere toppnoteringer.

– Vi har jo spådd at boligprisene kan falle med rundt 20 prosent for Sverige som helhet som følge av renteoppgangene, kommenterte sjeføkonom Robert Boije i SBAB til helgens tall.

– Vi bør nok fortsatt stille oss inn på at boligprisene fortsetter å falle fremover, fortsatte han, med henvisning til forventningen om at renteoppgangen vil fortsette til begynnelsen av neste år.

Riksbanken har varslet ytterligere heving av styringsrenten «det kommende halvåret», og ifølge DNB Markets antydet en rentetopp litt over 2,50 prosent innen andre kvartal neste år.