<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisvekst på 25-35 prosent siden 2020

Flere byer har siden 2020 hatt en boligprisvekst på 25 prosent eller mer og starten på 2022 har allerede gitt tosifret vekst flere steder. 

Publisert 7. apr. 2022
Oppdatert 10. apr. 2022
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1138 ord
EKSTREM PRISVEKST: Bodø m/Fauske har hatt en vanvittig boligprisvekst siden 2020.  Foto: NTB

Aldri før har boligprisene i Norge vokst mer på så kort tid som i starten av 2022. I årets tre første måneder er prisveksten på hele 7,6 prosent og i en rekke byer er den over 10 prosent hittil i år (se tabell). 

Starten av 2022 kommer på toppen av to vanvittige år i boligmarkedet i Norge. Siden 2020 har flere byer en boligprisvekst på 25 prosent eller mer.

Sterkest boligpristutvikling siden 2020 

Sted Siden 2020 Hittil i 2022 Kvm. pris
Bodø m/Fauske 34,50% 6,90% 49.448
Tønsberg m/Færder 29,80% 10,60% 43.232
Porsgrunn/Skien 28,80% 9,90% 28.791
Drammen m/omegn 27,60% 10,20% 46.308
Fredrikstad/Sarpsborg 25,40% 9,90% 38.056
Hamar m/Stange 24,70% 10,20% 38.967
Oslo 22,40% 6,90% 86.639
Norge 23,00% 7,60% 49.858
Kilde: Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi

Bodø med 34,5 prosent

På topp ligger Bodø/m Fauske med en boligprisvekst siden 2020 på svimlende 34,5 prosent. 

TROR PÅ SVAKERE VEKST: Kristoffer Hilmarsen, konstituert daglig leder i DNB Eiendom i Bodø. Foto: DNB Eiendom

– Vi er overrasket over veksten som har vært. Det er mange faremomenter med at den er for høy samtidig som at det er en positiv situasjon å være i som boligselger i Bodø, sier Kristoffer Hilmarsen som er konstituert daglig leder i DNB Eiendom i Bodø. 

– Hva er faremomentene? 

– Gjeldsgraden til folk flest øker og det blir dyrere når rentene stiger og  vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet for førstegangskjøpere, sier Hilmarsen.  

– Hva tror du er grunnen til denne veksten?

– Det er ikke lett å gi et enkelt, spesifikt svar på hvorfor. Det har vært for lite boliger til salgs i markedet i forhold til etterspørselen, vi har hatt en lav rente samtidig som det er bygd få nye sentrumsnære familieboliger. Tilflyttingen til byen totalt sett tilsier ikke en slik vekst, sier Hilmarsen. 

Befolkningsveksten har siden 2020 vært på 446 personer i Bodø som tilsvarer 0,85 prosent. 

– Hva tror du om fortsettelsen?

– Den som er mest skråsikker er ofte den som tar feil. Noe boligmarkedet har gjenspeilet de seneste årene. Det er blitt lagt ut færre boliger i år enn tidligere år, men man regner med det vil komme flere objekter til salgs utover våren, slik at vi nærmer oss mer en normalsituasjon. Gjør vi det, er det flere ting som tilsier at prisene vil gå motsatt vei, blant annet på grunn renteøkningene som kommer. Men vi venter en svak prisstigning i år. 

Boligprisene i Bodø har så langt i år steget med 6,9 prosent. 

30 PROSENT: Siden 2020 har Tønsberg m/Færder hatt en boligprisvekst på 29,8 prosent. Her med utsikt mot domkirken fra Slottsfjellet. FOTO: NTB

Mange med adresse i Oslo 

Tønsberg/m Færder har hatt en prisvekst på rett i underkant av 30 prosent siden 2020 og dette området har også hatt kraftigst vekst i årets tre første måneder på hele 10,6 prosent.  

– LAVT BOLIGTILBUD: Tom Arild Henriksen, daglig leder i Z-eiendom i Tønsberg. Z-eiendom

– Det er mye og det er ikke noe tall jeg heier noe på, men det er reaksjoner etter pandemien med større grad av hjemmekontor i nærheten av Oslo, sier daglig leder i Z-eiendom i Tønsberg, Tom Arild Henriksen. 

– Er det mange oslofolk som er med på å presse opp prisene i Tønsberg?

– Mange har adresse i Oslo, men de fleste har røtter her fra før og når de får barn og trenger mer plass får man mer for pengene i Tønsberg enn på Grünerløkka. Vi ser at kjøperne har mer til rådighet enn før, sier Henriksen. 

– Bare hittil i år har prisene vokst med 10,6 prosent, er du overrasket?

– Nei, jeg er egentlig ikke det. Det har vært et lavt tilbud her over tid. Før corona lå det omlag 250 boliger ute til enhver tid, nå ligger det under 100 boliger ute.

– Hva tror du om prisutviklingen videre?

– Det avhenger av hvor mye som kommer ut i markedet. Det er ventet flere boliger etter påske, men vi vil ikke ligge på mer enn 140 boliger, så tilbudet er fortsatt lavt, sier Henriksen. 

– Kan det bli et nytt år med tosifret vekst?

– Jeg blir overrasket om det skjer. En eller annen gang skal nok prisene tilbake.

HETT I PORSGRUNN: Porsgrunn og Skien har en av landets høyeste prosentvise boligprisvekst. Foto: Shutterstock

 Mange arbeidsplasser 

Porsgrunn og Skien snuser også på 30 prosents boligprisvekst siden 2020. Olav Humlegård har over 30 års erfaring som eiendomsmegler i Telemark/Grenland og ønsker prisutviklingen hjertelig velkommen. 

GLEDER SEG: Olav Humlegård i DNB Eiendom i Porsgrunn. Foto: Blinck AS

– Jeg ser ingen uheldige sider ved dette. Vi ønsker befolkningsvekst og vi vil ha mer næringsvirksomhet. Vårt område har gjennomgått en formidabel utvikling med flere arbeidsplasser, næringsparker og forskningsområder, sier Humlegård.   

– Er det dette som har fått opp boligprisene så kraftig? 

– Det har vært en stor byutvikling også tror jeg noe må tilskrives pandemien. Mange som har vært tilknyttet Porsgrunn og Skien har kommet tilbake og det er blitt enklere for pendlere å bosette seg her med hjemmekontor.  

– Hva tror du om videre prisvekst? 

– Det er et potensiale for det med fortsatt lave bruktboligpriser, og flere arbeidsplasser tilsier mer prisvekst, men jeg tror renteøkningene vil få ned tempoet og jeg tror ikke på et nytt år med tosifret vekst. Jeg tror fem prosents årlig prisvekst blir mer normalt, sier Humlegård. 

Tror på prisfall 

Det at en rekke byer allerede har tosifret vekst så langt i år tror bransjeorganisasjonen Eiendom Norge er et øyeblikksbilde og at boligprisutviklingen skal ende lavere for 2022 som helhet. En kraftig prisvekst øker også faren for en korreksjon.  

TROR PÅ PRISFALL: Henning Lauridsen, adm. direktør i Eiendom Norge. Foto: Eivind Yggeseth

– Jeg tror vi kan være ganske sikre på at vi vil se boligpriser som går ned flere steder fremover, sa adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge etter at han la frem boligpristatistikken for mars tirsdag denne uken. 

– Det kan bli et sterkere fall enn normalt for resten av året. Vi er på et prisnivå som egentlig ikke kan forklares utifra de underliggende faktorene, bortsett fra den begrensede tilbudsiden, fortsatte han. 

Boligforsker Mari O. Mamre ved Handelshøyskolen NMBU tror også prisutviklingen vil endre seg. 

VENTER BREMS: Mari O. Mamre, stipendiat i boligmarkedsøkonomi ved Handelshøyskolen NMBU. Foto: Håkon Løtveit

– Fremover venter jeg at presset vil bremse opp i takt med stigende renter og økt tilbud, men ligge høyere enn vanlig grunnet økt attraktivitet som bostedsregioner i Stor-Oslo. Dette er områder som har opplevd høy innflytting fra Oslo etter pandemien, som Skien, Larvik, Fredrikstad, Drammen og Færder. Mange som flyttet ut etter pandemien tok med seg en større boligformue inn i disse lokale markedene enn tidligere. Også ser vi jo at vekstratene gjerne er høyere i områder hvor kvadratmeterprisene er lavere, som i Hamar og Porsgrunn/Skien, sier Mamre.