<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Håver inn på tomtesalg til Tollefsen & Co.

Etter årelang kamp fikk Kolbjørn Selmer omregulert landbrukseiendommen sin til boligutbygging. Nå selger han 172 mål til Fredensborg, TOBB og Salvesen & Thams.

Publisert 6. jan. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 842 ord
BYEN ESER UT: På jordene til Overvik gård er det store boligplaner, men ikke så store som Kolbjørn Selmer først håpet på. Foto: Gard Setsaas

«En lengre prosess vedrørende salg av et større delfelt på Overvik i Trondheim er kommet i havn, og er i tråd med tidligere kommuniserte planer fra selgerne», heter det i en pressemelding fra Overvik Eiendom og Holmetjern Invest.

Bak disse selskapene står i hovedsak Kolbjørn Selmer, eier av Overvik gård. I en årrekke har han vært i konflikt med utbyggingsmotstandere i sitt forsøk på å gjøre boligområder ut av kornåkrene.

I april i fjor ble en utbyggingsplan for 172 av 360 mål vedtatt av Trondheim bystyre. Det er dette området, som kan bebygges med rundt 1.200 boliger, som nå er solgt. 

Transaksjonen kan være verdt opp mot én milliard kroner.

– Prisen kan jeg ikke si noe om, men transaksjonen har skjedd på markedsmessige vilkår, sier Selmer til Finansavisen.

Han er selv involvert i boligbygging på et mindre felt på eiendommen.

FJORDGLØTT: Utbyggingen er så vidt kommet i gang på Overvik. Illustrasjon: 3D Estate

Høyrente på obligasjonslån

Ifølge kilder i eiendomsbransjen i Trondheim, er det sannsynlig med en såkalt tomtebelastning på mellom 10.000 og 12.000 kroner pr. kvadratmeter. 

Med en antatt snittstørrelse på 65 kvadratmeter og 1.200 boliger, ender prisen for eiendommen på mellom 780 og 936 millioner kroner.

Pengene kan komme godt med, for Adresseavisen har tidligere omtalt at Holmetjern Invest sliter med skyhøy gjeld. I konsernregnskapet for første kvartal i fjor var den totale gjelden oppført til 899 millioner kroner, hvorav hele 803 millioner forfaller før sommeren 2022.

– Var det den høye gjelden som utløste salget?

– Nei, det var det ikke. Dette var et strategisk valg vi tok for nesten ett og et halvt år siden, sier Selmer.

Adresseavisen skrev i november at et obligasjonslån på 300 millioner kroner forfaller allerede i februar. Renten på lånet var da 7,34 prosent, men ble to dager senere jekket opp til 7,78 prosent.

– En veldig høy rente?

– Ja, det handler om at vi var en førstegangsutsteder og ville inn i obligasjonsmarkedet. Da må man betale en premie, sier Selmer.

KJØPER: Ivar Tollefsen og Fredensborg Bolig. Foto: Håkon Sæbø

– Hva skyldes all gjelden?

– Det er forskjellige aktiva vi har investert i.

Ifølge Adresseavisen ble mulige investorer tidligere presentert for fremtidige inntekter på 27 milliarder kroner og et overskudd på 9 milliarder, men det var basert på bygging av 3.700 boliger.

Planene måtte senere revideres kraftig. Etter første halvår i fjor rapporterte konsernet om et tap på 121 millioner kroner som følge av nedskrivninger, og torsdag rykket Holmetjern Invest ut med en oppdatering på Euronext Live (Oslo Børs) om salget av de 172 målene.

«Som kommunisert i tidligere rapporter har selskapet nedlagt en stor innsats i å følge opp kommunisert strategi for videreutviklingen av Overvik og selskapets aktiva samt realisering av en eller flere av selskapets eiendeler», heter det blant annet i meldingen.

En tredjedel hver

Kjøperne er altså Fredensborg Bolig, som kontrolleres av boligbaronen Ivar Tollefsen, boligbyggelaget TOBB og Salvesen & Thams Eiendom. Partene skal eie en tredjedel hver av utbyggingsselskapet Østbyen Utvikling.

– Jeg kan ikke foregripe alt som skal bygges på 172 mål, men i hovedsak vil det være leiligheter. I det første feltet vi bygget ut var det en stor andel rekkehus, men i andre byggetrinn, som er under salg og bygging nå, er det 100 prosent leiligheter. Det er det folk ønsker i området, sier Selmer.

Overvik ligger mellom strøkene Charlottenlund og Ranheim, cirka 8 kilometer fra Trondheim sentrum. Så langt har rundt 150 mennesker flyttet hit, men de kommende årene blir landskapet totalt forandret. Det gamle jordbruksområdet på 360 mål kan potensielt huse opp mot 2.500 boliger, men det er altså godkjent utbygging til rundt halvparten.

Det resterende arealet ble i stedet vernet med et hundreårsperspektiv, ifølge Adresseavisen.

Fredensborg skal lede

– Markedet for nye boliger i Trondheim er generelt godt. Det forventes en vekst i Østbyen på 1,5–2,0 prosent i årene fremover. Dette er omtrent det dobbelte av andre områder i Trondheim, og bydelen er en av de raskest voksende områdene i Norge, sier styreleder og deleier i Salvesen & Thams Eiendom, Bjørn Wiggen, i en pressemelding.

KJØPER: Bjørn Wiggen, arbeidende styreleder og deleier i Salvesen & Thams. Foto: Salvesen & Thams

Salvesen & Thams er et investeringsselskap med base på Orkanger, og har rundt 2 milliarder kroner under aktiv forvaltning. Wiggen var adm. direktør i Orkla fra 2010 til 2012.

– Gjennom Østbyen Utvikling har vi muligheten til å komme inn i et stort og utviklingsbart prosjekt, og sammen med Fredensborg og TOBB ser vi mange muligheter for å realisere utbyggingen av området, fortsetter han.

Det blir Fredensborg Bolig som plasseres bak rattet i Østbyen Utvikling. Det Tollefsen-eide selskapet har tidligere utpekt Trondheim og omegn som et satsingsområde, og har sammen med lokale utbyggere kjøpt tomter for mer enn 5.000 boliger.

– Denne eiendommen utfyller vår eksisterende portefølje på en god måte og forsterker vår aktivitet i Trondheim, sier Tollef Svenkerud i Fredensborg Bolig i en pressemelding.

Østbyen Utvikling forventer å lansere neste byggetrinn, som da vil være det tredje i området, sent i år eller i 2023.

Matjorden skal etter planen flyttes til andre gårder i Trøndelag og dyrkes på ny.