Nederland planlegger å gjøre arbeid hjemmefra til en lovlig rettighet for ansatte, ifølge Wall Street Journal.
Det nederlandske parlamentets underhus vedtok lovgivningen forrige uke og landet må nå vente på godkjenning fra senatet.
Enn så lenge kan arbeidsgivere i Nederland nekte arbeidere om å jobbe hjemmefra. I den nye loven må derimot arbeidsgivere vurdere slike forespørsler nøye og gi tilstrekkelige grunner for å avslå dem.
«Dette vil la arbeidere få en bedre balanse mellom arbeid og privatliv, samt at det reduserer tid brukt på pendling,» sa Senna Maatoug fra GroenLinks-partiet.
Fra før anses Nederland å ha gode arbeidstakerrettigheter. Det nye lovforslaget er en endring av den nederlandske lov om fleksibelt arbeid fra 2015, som lar arbeidstakere be om endringer i arbeidstid, timeplan og til og med arbeidssted.
Halvparten kan jobbe hjemmefra
Selskaper over hele verden sliter med å bringe arbeidere tilbake til kontoret, og hjemmekontor en eller flere dager i uka har blitt den nye normalen.
Halvparten av norske arbeidstakere kan jobbe hjemmefra, og av disse er det 53 prosent som jobber hjemmefra minst ukentlig, og de fleste gjør det flere dager i uken, viser OsloMets «Hjemme-Borte-Uavgjort» studie fra april.
Den viste også at syv av ti ønsker å jobbe hjemmefra minst en dag i uken, men mest populært er rundt to dager i uken.
Noen selskaper har derimot hjemmekontor-nekt. Elon Musk advarte Tesla-ansatte om å enten komme tilbake på kontoret, eller å forlate selskapet.
For nederlandske selskaper forventes ikke den nye lovgivningen å være omstridt, da 14 prosent av arbeidsstyrken allerede jobbet eksternt før pandemien brøt ut, ifølge Eurostat.