<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NAV: Stor mangel på arbeidskraft

NAV melder om alvorlige rekrutteringsproblemer innenfor helse- og sosialtjenester.

Publisert 18. mai 2022
Oppdatert 18. mai 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 187 ord
MANGEL: NAV rapporterer om mangel på arbeidskraft innenfor helsesektoren. Foto: NTB

NAV har estimert mangelen på arbeidskraft til over 70.000 personer, noe som er over 24.000 flere enn i 2021.

Disse bransjene har størst mangel:

  • Helse- og sosialtjenester
  • Bygge- og anleggsvirksomhet
  • Eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting

Overnattings- og serveringsvirksomhet og bygge- og anleggsvirksomhet har den strammeste arbeidsmarkedet, målt som forholdet mellom mangelen på arbeidskraft og ønsket sysselsetting.

Enkeltyrker med størst mangel er helseyrker som sykepleiere, helsefagarbeidere og spesialsykepleiere. I tillegg er det stor mangel på tømrere, snekkere, kokker og programvareutviklere. 

Det har ikke vært registrert færre arbeidsløse siden 2008.

Bare innenfor helse, pleie og omsorg er det mangel på 15.750 arbeidstakere, i bygg- og anleggsbransjen er det mangel på 11.500 arbeidstakere. Etter følger kategorien industriarbeid, ingeniør- og ikt-fag. Deretter kommer reiseliv og transport og serviceyrker og annet arbeid, kommer det frem i NAVs bedriftsundersøkelse for 2022.

Målt i tall er mangelen på arbeidskraft høyest i Øst-Viken, med litt under 10.000 personer, etterfulgt av Oslo, med over 8.000 personer. 

17 prosent av arbeidsgiverne i undersøkelsen svarte at de ikke fikk til å ansette noen. 10 prosent svarte at de måtte ta inn noen med lavere kompetanse enn de ønsket.