<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Uvaksinerte kan risikere permittering

Kan man velge ut hvem som skal permitteres basert på de ansattes vaksinestatus? Ja, i visse tilfeller, mener Mari Verling, senioradvokat i Kvale advokatfirma.

Publisert 4. jan. 2022
Oppdatert 6. jan. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 504 ord
KAN VÆRE AVGJØRENDE: I enkelte bedrifter kan vaksinestatus avgjøre hvem som bør permitteres.  Foto: NTB

Pandemien har medført at permitteringer er blitt brukt i norske bedrifter de seneste to årene i stor utstrekning. En arbeidsgiver har bare adgang til å permittere når saklig grunn gjør det nødvendig, som for eksempel omsetningssvikt, produksjonshindringer eller krav om stenging. Det er en forutsetning for permittering at det ikke er nok arbeid til alle ansatte. Det er også et krav at årsaken til permitteringen er av midlertidig karakter, som for eksempel en pandemi.

Hvis bedriften oppfyller disse kriteriene, og bare en del av de ansatte skal permitteres, oppstår spørsmålet: Hvem skal velges ut?

– Vi mener at vaksinasjonsstatus kan være et gyldig kriterium i enkelte bedrifter, sier Mari Verling. Hun har sammen med kollega Nicolay Skarning skrevet en bok om permitteringer utgitt tidlig i pandemien, og har sammen med kollega Sara Storøy jobbet mye med permitteringsspørsmål.

KLARE KRITERIER: Kriteriene for utvelgelse må være klare og tydelige, mener Mari Verling i Kvale Advokatfirma. Foto: Kvale

Det er riktignok ikke fritt frem å permittere folk bare fordi de ikke er vaksinert.

– Det er en forutsetning for å bruke det som kriterium at vaksinestatus er kjent, og at arbeidsgiver har en legitim grunn til å kjenne vaksinestatus, sier Sara Storøy, advokat i Kvale Advokatfirma. 

Ansatte som jobber innenfor helse med direkte kontakt med pasienter, og personer som jobber på rigg eller fartøy der de bor sammen med sine kolleger, er eksempler på bedrifter som kan ha saklig grunn til å kjenne vaksinestatus på de ansatte.

MÅ HA LOV TIL Å SPØRRE: – Vaksinestatus må være kjent, og ikke alle bedrifter kan spørre om det, sier Sara Storøy i Kvale Advokatfirma. Foto: Kvale

– For å bruke vaksinestatus som utvelgelseskriterium vil det også være en forutsetning at det er driftskritisk at de ansatte er vaksinert, sier hun, og trekker frem helsebedrifter og rigg eller fartøy som eksempler.

Er disse faktorene til stede, vil vaksinestatus kunne ansees som et saklig kriterium. Det mest vanlige når en bedrift skal velge ut ansatte som må permitteres er å legge vekt på ansiennitet eller kompetanse.

– Å legge vekt på kompetanse er nok det mest vanlige, for en bedrift kan det være avgjørende å ha de rette personene på jobb for å komme seg gjennom en krise. Ansiennitet er også sentralt, særlig i virksomheter som er bundet av tariffavtale.

Tillitsvalgte

Verling understreker at utvelgeskriteriene uansett må være klare og tydelige, og at de må diskuteres med de tillitsvalgte.

– Det kan nok oppleves som kontroversielt å legge vaksinasjonsstatus til grunn, så det er viktig å dokumentere hvorfor det er et saklig kriterium i den enkelte bedrift for å holde driften i gang.

De seneste to årene har vært travle for advokater innenfor arbeidsrett.

– Vi får svært mange spørsmål knyttet til permitteringer, og dette med vaksinasjonsstatus er blant dem som er dukket opp, sier Verling.

– Mange arbeidsgivere står i en vanskelig situasjon der de frykter et stort utbrudd på arbeidsplassen, både på grunn av driften, men også på grunn av de ansattes sikkerhet. Når reglene samtidig endres hyppig, er det ikke rart at det blir mange spørsmål.