<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppgjør i retten etter krisesalg

Equinor-bygget ble solgt for 1 krone til John Fredriksen. Nå havner saken i retten etter at megler Colliers stevner Arctic Securities-selskapet ML 33.

Publisert 3. sep.
Oppdatert 3. sep.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 439 ord
Article lead
lead
TAS TIL RETTEN: Arctic Securities-sjef Mads Syversen har tilrettelagt og forvaltet selskapet som er stevnet av Colliers Norway og adm. direktør Bård Bjølgerud for manglende honorar etter Equinor-byggsalget. foto: eivind Yggeseth og Iván Kverme
TAS TIL RETTEN: Arctic Securities-sjef Mads Syversen har tilrettelagt og forvaltet selskapet som er stevnet av Colliers Norway og adm. direktør Bård Bjølgerud for manglende honorar etter Equinor-byggsalget. foto: eivind Yggeseth og Iván Kverme

I mars ble aksjene i Equinor-bygget på Fornebu ble solgt for 1 krone etter store økonomiske problemer over lang tid. Ulike refinansieringer av obligasjonsgjelden ble gjort på stadig dårligere betingelser for aksjonærene, og til slutt ble det vedtatt å selge bygget.

Arctic Securities kjøpte eiendommen i 2016 på vegne av rundt 180 av sine kunder – i stor grad private investorer som ville ha et prosjekt med lav risiko og stabile utbytter – gjennom selskapet ML 33 AS for 3,9 milliarder kroner, og det ble hentet 2,97 milliarder i obligasjonslån.

MASSIVE AKSJONÆRTAP: 180 investorer gikk inn med rundt 1 milliard kroner i egenkapital i ML 33 som eide Equinor-bygget på Fornebu. De tapte alt. foto: Thomas Bjørnflaten

Arctic har forvaltet

Det ble hentet inn en snau milliard i egenkapital og Arctic har i etterkant administrert eiendommen, og gjennomført ulike refinansieringer av gjeld og egenkapital i perioden.

Da det ble besluttet å selge, ble Colliers Norway hyret inn som megler . Det ble gjennomført en prosess mot ulike investorer, men løsningen ble at Norwegian Property (Npro) som eies 100 prosent av John Fredriksen tok eiendommen ved å overta gjelden og betale 1 krone for aksjene.

Fredriksen satt på det ene obligasjonslånet, og kunne etter hva Finansavisens kilder tidligere har fortalt i stor grad styre prosessen ettersom lånets betingelser var brutt. Prislappen på eiendommen ved å overta gjelden, var 2,67 milliarder kroner.

Nå kommer det et etterspill i rettssalen.

Colliers har stevnet ML 33 og en rettssak mellom partene er berammet til januar. Det er satt av tre dager til saken, ifølge Estate Nyheter.

– Jeg kan ikke gi informasjon, den saken må gå sin gang, sier informasjonssjef i Arctic Securities, Sindre Fjærtoft.

«Tvisten er berammet for retten på nyåret. Våre synspunkter kommer da, ikke som forhåndsprosedyre i media», skriver Colliers-sjef Bård Bjølgerud i en SMS til Finansavisen.

Vil ha meglerhonorar

Tvisten handler om meglerhonorar.

I børsmeldingen som fulgte salget i mars, står det ingenting om Colliers’ rolle.

«Tidligere aksjonær har forsøkt å få inn ny kapital for å reparere brudd på covenants i låneavtaler i eiendommens eierselskaper. De har også forsøkt å selge eiendommens eierselskaper i markedet gjennom en strukturert salgsprosess uten å lykkes», skrev eiendommens eierselskap ML 33 i meldingen.

Det kan tyde på at ikke Colliers har fått betalt for oppdraget, og Arctic mener at de har gjort jobben selv sammen med aksjonærene etter at en refinansiering strandet.

Salgshonorar 10-12 mill.

Ifølge en kilde i næringsmeglermiljøet vil et ordinært salg av en eiendom på denne størrelsen ha gitt megler et honorar på mellom 0,4 og 0,45 prosent av brutto salgsverdi  – 10-12 millioner på denne eiendommen.

– Skal du over dette nivået, må megler overprestere på salgsprisen, sier kilden.