<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig resultatfall for eiendomsmilliardær

Norges 13. rikeste person er kjent for et høyt kjøps- og salgstempo. I fjor satt Ragde Eiendom igjen med et resultat på 390 millioner før skatt - i et marked som har vært preget av både høyere rente og større usikkerhet. Resultatet er likevel 66 prosent mindre enn i 2022.

Publisert 19. aug.
Oppdatert 19. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 427 ord
Eiendomsinvestor Edgar Haugen jr. i Ragde Eiendom. Foto: Eivind Yggeseth

Saken oppdateres

Eiendomsinvestor Edgar Haugen er eneeier av Ragde Eiendom, som driver med utleie og forvaltning, samt kjøp og salg av både bolig- og næringseiendom. Konsernet omfatter i underkant av 400 selskaper og datterselskaper, og har en portefølje på om lag 2 millioner kvadratmeter næringseiendom, hovedsakelig i Oslo- og Bergensområdet. Selskapet eier også noen eiendommer rundt om i Europa.

Mandag morgen la konsernet til den tidligere bilselgeren frem regnskapet for fjoråret, som viser at selskapets ordinære resultat før skatt er ned fra 1,16 milliarder, til 390 millioner. Det tilsvarer en nedgang på 66 prosent.

Kraftig økte rentekostnader

Rentekostnadene har eksempelvis mer enn doblet seg, fra 411 millioner i 2022 til 960 millioner i fjor.

Likevel skriver Haugen i årsberetningen at selskapet er komfortable med dagens portefølje, hvor det hevdes at Ragde Eiendom har hatt en historisk sterk vekst og verdiutviklingen.

«(...) har alle forutsetninger for å beholde sin solide stilling og videreføre den positive resultatutviklingen, selv om 2023 viser en nedgang både i resultat og verdi på grunn av det høye rentenivået», heter det blant annet i beretningen.

Driftsinntektene utgjorde i fjor 2,33 milliarder, hvilket er en nedgang fra 2,52 milliarder fra året før.

Selskapet kan sies å være relativt aktive hva gjelder kjøp og salg, og eier noen eiendommer over lang tid, mens andre skifter hender hyppigere.

«Svært høy aktivitet over 25 år har gitt oss bred erfaring. Selskapet har derfor ofte en klar oppfatning av eiendommers markedsverdi, og deres potensial på kort og lang sikt», fremheves det videre.

Ved eiendomskjøp hvor lang horisont er målet, ønskes det primært eiendommer med robust kontantstrøm, hvor riktig leietager er viktig, samt beliggenheten og bygningskarakteren.

«Tunge utviklingseiendommer eller eiendom der kontantstrømmen ligger frem i tid, er normalt utenfor vårt hovedfokus. Investeringsstrategien tillater selskapet å erverve eiendom uten geografisk begrensning. Forutsetningen er at vi forstår det lokale markedet», skriver Haugen i rapporten.

Hva gjelder konsernets bokførte egenkapital, økte den fra 6,28 milliarder, til 6,58 milliarder.

Eiendommenes markedsverdi blir verdivurdert til 36,4 milliarder, hvilket tilsvarer en liten nedgang fra 37 milliarder fra året før.

Den verdijusterte egenkapitalen beløper seg til 18 milliarder, ned fra 18,9 milliarder i 2022.

Ragde Eiendom kjøpte ti og solgte to næringseiendommer i fjor.

I juli ble det for øvrig kjent at Haugen har bestemt seg for å kvitte seg med 150 leiligheter i Bergen, da utleie av boliger ikke lenger er lønnsomt grunnet et høyt rente- og skattetrykk.