<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

1,5 mrd. i boligoppdrag på fire uker

– Vi har fått tre boligkontrakter i Oslo til gode 1,5 milliarder kroner på fire uker, men utenfor Oslo og Stavanger er markedet tregt, sier finansdirektør Jørgen Wiese Porsmyr i Veidekke.

Publisert 15. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 478 ord
KAPRET TRE STORE: Finansdirektør Jørgen Wiese Porsmyr og konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke. Foto: Gard Setsaas

– Vi holder aktiviteten på boligbygging i Norge, men i Sverige er det et fortsatt tregt marked, sier konsernsjef i Veidekke, Jimmy Bengtsson.

Overskriftene i media er at det er rekordsvake nybyggingstall innen boligsektoren, og det merker Veidekke.

Lang tid før renteeffekt

– Om neste rentekutt kommer tidligere i Sverige enn i Norge, tror vi det kommer en vending der, men det tar lang tid fra vendingen kommer til det betyr noe for aktiviteten hos entreprenørene, sier han.

Veidekke

(Mill. kr) 2. kv. '24 2. kv. '23
Inntekter 10.780 11.165
Driftsresultat 466 389
Resultat før skatt 484 387
Resultat etter skatt 377 302

Veidekke har i sommer signert byggekontrakt på 400 leiligheter for Nordr på Helsfyr i Oslo. Samlet verdi er rundt 1 milliard kroner, og første byggetrinn er på 109 leiligheter. På Vollebekk nord for Oslo sentrum skal Ivar Tollefsens Fredensborg Bolig bygge 149 nye leiligheter, og Veidekkes kontrakt er på 460 millioner.

I Bjørvika ved Operahuset står selskapet for oppføring av 246 leiligheter for Oslo S Utvikling med en kontrakt på 644 millioner kroner.

Offentlig sektor er en stor kunde hos bygg- og anleggselskapene med store investeringer i infrastruktur og offentlige bygg.

– Dette er et stabilt marked på et høyt nivå. Dette er gode markeder, og har vært det en stund, sier han.

Byggepriser ikke ned

I tillegg til lite nybygging har også snakkisen rundt byggebransjen vært de høye prisene på innsatsfaktorer, som stål, betong, trevarer og annet, i kjølvannet av coronapandemien og Ukraina-krigen.

– Vi opplever at det begynner å bli økt trykk på etterspørselen etter trelast, stål og betong. Det kan være flere årsaker til det, som kronekursen eller utenlandsk etterspørsel, men vi er i dag på et prisstigningsnivå på 2-3 prosent årlig, sier han.

OPERANABO: I Bjørvika ved Operahuset står selskapet for oppføring av 246 leiligheter i Mariakvartalet for Oslo S Utvikling med en kontrakt på 644 millioner kroner. Illustrasjon: OSU

– Har innsatsfaktoren falt i pris etter den voldsomme økningen?

– Byggekostnadsindeksen har ikke falt, men veksten er i dag omtrent den samme som den generelle inflasjonen. Personalkostnader står for rundt halvparten av kostnadsbildet i byggeprosjekter, og med lønnsoppgjør på 4-5 prosent blir samlet kostnadsnivå liggende høyt, sier Porsmyr.

Inntektsfall

Det børsnoterte entreprenørselskapet Veidekke la frem 2. kvartalsregnskapet torsdag morgen, og tallene viste en svak omsetningsnedgang i andre kvartal og i første halvår sammenlignet med året før.

Resultatmarginen har tatt seg opp, og lå i andre kvartal i år 1 prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor.

– Vi ser at det er mulig for oss å drive god virksomhet med disse inntektsnivåene, sier Porsmyr.

Marginen kommer fra lave nivåer, i første halvår var den 2,5 prosent, en dobling fra året før.