<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eiendomsspar kjøpte i mai 2022 sin første aksjepost i Scandic Hotels notert på Stockholm-børsen. Da handlet det om 2,5 millioner aksjer tilsvarende 1,3 prosent. Siden har Christian Ringnes hamstret aksjer i selskapet og lørdag kunne Dagens Industri melde at han har tatt over som største aksjonær. 

– Synes det var billig

«Vi følger hotellmarkedet tett, og ser at tallene ser bra ut. Vi syntes det var billig», sa Ringnes til Finansavisen i fjor om kjøpene. 

EIENDOMSSPAR STØRST BEGGE STEDER: Scandic Hotels er største kunde hos hotelleiendomsselskapet Pandox, der Eiendomsspar er største aksjonær. foto: Dreamstime

Den gang eide milliardæren 15,7 millioner aksjer til en verdi av 700 millioner kroner. I dag eier han 15,1 prosent av aksjene i den svenske hotellkjeden og har med det tatt over Stenas posisjon som største eier. Børsverdien på Scandic var etter stengetid fredag 12,1 milliarder svensk kroner.

Stenafamilien eier i dag 14,2 prosent av Scandic gjennom investeringsselskapet Stena Sessan. AMF Pension & Fonder er tredje største aksjonær, og eier marginalt mindre enn Stena.

Kjendisinvestorer med på laget

Ringnes er ikke den eneste kjendisinvestoren som har kjøpt seg inn i Scandic den seneste tiden. I vår gikk også Petter Hermanrud inn som aksjonær i hotellkjeden

«Denne aksjen har jeg veldig tro på. Den er billig og jeg tror hotellmarkedet kommer til å vise god styrke de neste årene. Vi har tre år foran oss med utsikter til lav tilbudsvekst og god etterspørselsvekst. Det vil si at beleggene på hotellene og prisene vil øke. Dermed vil også inntjeningen øke», sa Hermanrud til Finansavisen i mars.

Scandic-aksjen stupte gjennom coronapandemien, men er på vei oppover igjen. Hittil i år er aksjen opp 55,4 prosent og handles i skrivende stund for en aksjekurs på 63 svenske kroner.

Scandic største kunde i Pandox

Eiendomsspar er også største eier i det svenske børsnoterte hotelleiendomsselskapet Pandox. Her sitter de med med 25,8 prosent av aksjene, men kontrollerer 36,6 prosent av stemmene. Ringnes er styreleder i Pandox, som har en børsverdi på 21,2 milliarder svenske kroner. 

Nest største aksjonær er AMF Pension & Funds med 14,9 prosent av aksjene, men bare 8,2 prosent av stemmene. Søsknene Helene og Christian Sundt sitter på rundt 12 prosent av aksjene hver, men de stemmesterke aksjene har nesten 36 prosent av stemmene. Scandic er Pandox største kunde. I Pandox' oversikt over leietagere ved nyttår, var Scandic størst med 30 prosent totalt antall hotellrom på snaut 36.000. Nest størst var hotellkjeden Leonard med 22 prosent, mens Hilton var tredje størst på 8 prosent.

Ansvarlig redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen eier gjennom Periscopus 2,6 prosent av aksjene i Scandic.