<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Haares hotellkonsern reddet av svensk eiendomsgigant

Det turbulente hotellkonsernet endte fjoråret i kraftig minus. Nå er det i mål med refinansiering, og har fått ny kapitalsterk partner. 

Publisert 25. juni
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 677 ord
SOLGTE TIL STORDALEN: I 2013 måtte Asmund Haare selge unna hoteller for å lette på gjeldstrykket. Stordalen solgte siden alle med stor gevinst.  Foto: NTB

Investeringsselskapet Flying Elephant har en portefølje på 14 hoteller i Norden, med en samlet markedsverdi på 1,6 milliarder kroner. Hotellkongen Asmund Haare gikk av som styreleder i 2021, men gjennom Stiftelsen Ty er Haare-familien fortsatt største eier. 

Fjorårets resultat viser en inntektsøkning på knappe 15 prosent. På bunnlinjen er det blodrødt, med et underskudd på over 108 millioner kroner. Det representerer nærmest en femdobling av underskuddet fra 2022. Egenkapitalen endte på over 181 millioner i minus. 

Flying Elephant 2023

(Mill. kr) 2023 2022
Inntekter 570,2 496,1
Driftsresultat 38,3 38,27
Netto finans −137,6 −56,9
Årsresultat −108,3 −23,1
Egenkapital −181,4 −76,1
Gjeld −993 −1.316,5

Flying Elephant gikk på store tap på grunn av den brutale konkursen i Maribel-kjeden. Som følge av det, ble 2020 et katastrofeår for konsernet, med et underskudd på 623 millioner kroner. I 2013 solgte selskapet tre hoteller til Petter Stordalen for 2,35 milliarder kroner. Da fikk Asmund Haare refinansiert en blytung gjeld på 1,7 milliarder kroner. Stordalen videresolgte de tre hotellene med stor gevinst. 

Storkonkurs og salg av First Hotels 

I januar 2022 solgte Flying Elephant seg helt ut av First Hotels-kjeden, som familien Haare hadde drevet siden 1993. Selskapet brukte merkenavnet både på egne hoteller og franchise-hoteller. I 2018 solgte det noen av aksjene for å satse på Maribel. I 2018 kjøpte det tilbake disse aksjene, men solgte seg ned til 37,5 prosent i 2021.

Hotellkonsernet reduserte gjelden på over 1,3 milliarder kroner med 323 millioner kroner i fjor, i tråd med en stor refinansiering. 

– Vi refinansierte deler av gjelden med nye bilaterale låneavtaler og annet med banklån. Vi har hatt en del obligasjonslån som har vært de mest krevende gitt et utfordrende svensk kreditt- og eiendomsmarked, men har funnet løsninger på dette også, sier konsernsjef Anders Moe.

– Å selge oss ut av First Hotels var en del av dette, for å gi oss frihet til å velge riktig merkevare til vår hotelldrift og våre eiendommer.

SATSET I NEDGANG: Konsernsjef Anders Moe i Flying Elephant forteller at selskapet har investert i nedgangstider og mener dette gir utsikter til bedre lønnsomhet fremover. Foto: Flying Elephant

Svensk redning 

Konsernet har som en del av refinansieringen solgt to eiendommer i Sverige og Danmark gjennom eiendomsselskapet Host. Samtidig har konsernet sikret seg solid støtte fra den svenske eiendomsgiganten Gelba, som skyter inn fersk kapital. Det familieeide selskapet har kjøpt seg inn i åtte regionale eiendommer i Sverige som tidligere tilhørte Host, ifølge selskapets årsrapport.

– Samarbeidsavtalen med Gelba har vært et strategisk gjennombrudd for oss. De tok over 51 prosent av eiendomsselskapet og har bragt inn kapital, kunnskap og kompetanse, men vi driver fortsatt vår felles eiendomsvirksomhet og vi eier fortsatt hele hotelldriftsselskapet Gest Hotels, sier Moe.

– Vi har refinansiert hele porteføljen vår med nedsalg, så funnet en partner oppi det, og parallelt med dette har vi renovert eiendommer. Vi har satset selv i nedgangstider, og det ser vi lønner seg nå. 

Flying Elephant har også inngått samarbeid med den internasjonale hotellkjeden Hyatt, og med Petter Stordalens Strawberry.

Kjendisadvokat er styreleder

På tross av en blodrød bunnlinje er konsernsjefen fornøyd med fjorårets resultat. 

– Hotellene våre har gjort det bedre enn noen gang, og vi har tatt markedsandeler. Operasjonelt har vi altså gjort det godt. Men virksomheten har vært påvirket av et utfordrende finansmarked og refinansieringen. 

Konsernsjefen forteller at selskapet er bedre posisjonert i år enn de var i fjor. 

– Men det er fortsatt mye usikkerhet på et makronivå i forbindelse med inflasjon, høye renter og geopolitisk uro. Dette kan selvsagt gi nye sjokk som påvirker oss som andre. Men året har startet bra, og vi ser positivt på veien videre. 

Denne uken ble samarbeidet mellom Strawberry og Flying Elephant realisert, med nyåpning av et Comfort-hotell i Sundsvall i Sverige. Ifølge selskapets årsrapport er de også i gang med renovering av et hotell i Gøteborg. 

Nåværende styreleder er Stig L. Bech, flere ganger kåret av Kapital Jus som Norges beste eiendomsadvokat.