<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rentemareritt er blitt rentelykke

Fra å ha blitt kalt et rentemareritt, ligger far og sønn Buchardt nå under halv rente på over 80 prosent av gjelden på 5,3 milliarder.

Publisert 23. mai
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 780 ord
Article lead
lead
BINDER LANGT: – Vi ble et annet år kalt for et rentemareritt i Finansavisen, nå er vi på andre siden, sier Anders Buchardt i AB Invest. foto: Ivan Kverme

– Vi ble et annet år kalt for et rentemareritt i Finansavisen, nå er vi på andre siden, sier Anders Buchardt.

Buchardt eier 95 prosent av aksjene i AB Invest mens faren Arthur Buchardt sitter på resten. Mens selskapet i den nevnte artikkelen fra 2016 lå med rentekost på over 4 prosent mens markedsrenten var 1,5 prosent, ligger nå selskapet i dag med under halve finansieringskostnaden fremfor dagens markedsrente i Norge. Den er lavere i Sverige og Finland.

– Under lavrentetiden bandt vi så mye vi kunne, og vi har i dag en snittrente på 81 prosent av gjelden vår på 2 prosent pluss bankmargin, sier daglig leder i AB Invest, Gard Utkilen.

– Vi har har en gjennomsnittlig løpetid på 7,5 år. Vi sikrer alltid mye av renten, og fornyer når fasterentekontrakter løper ut, men vi gjorde ekstra mye i for et par år siden, sier Buchardt.

Gjelden var ved utgangen av 2023 på 5,32 milliarder kroner.

14 hoteller, tre under planlegging

Selskapet eier 14 hoteller - 11 i Norge, to i Sverige og ett i Finland. Det nyåpnede Woods i Bodø er selskapets minste med 145 rom, men en tredel av hotellets er solgt på sale-lease-back, slik at kapasiteten er høyere.

Finansavisen 13. mai 2016

– Vi jobber med tre reguleringsplaner for hoteller i Molde, Karlstad i Sverige og ett i Finland, men vi vet ikke ennå når spaden kan settes i jorden, sier han.

Øker i kontor

Samlede leieinntekter i systemet er 531 millioner, hvorav 20 prosent kommer fra annet enn hotell.

– Vi ønsker å øke på kontoreiendom for å ha flere bein å stå på, vi har ikke glemt pandemien, sier Utkilen.

Selskapet har 85.000 kvadratmeter kontoreiendom i Trondheim, Stockholm og i Oslo. Dette øker i 2026 når et nybygg på Helsfyr i Oslo på 26.000 kvadratmeter står ferdig. NAV er blitt hovedleietager med 20.000 kvadratmeter, resten av arealene er i ferd med å leies ut.

– Vi hadde forventet en raskere prisnedgang i byggeprisene. Vi ser det innen visse fag, men det vi merker best, er at entreprenørenes interesse for å sikre seg kontrakter, har økt merkbart. Det har ikke slått ut på prisene, men det er lettere å komme i mål med forhandlinger, sier han.

Store utbyttebetalinger

Selskapet skriver i årsrapporten at de i fjor avsatte 85 millioner i utbytte for å betale formuesskatt. Året før var det på 80 millioner.

AB Invest

(Mill. kr) 2023,0 2022,0
Driftsinntekter 1.207,4 655,0
Driftsinntekter 318,1 264,3
Resultat før skatt 83,4 119,3
Resultat etter skatt 49,0 90,2

– Under pandemiårene måtte vi låne penger for å betale formuesskatten. De to siste årene har vi måttet ta ut ekstra for å gjøre opp. Det gir betydelige innhogg i virksomheten, sier han.

– Med nedstengte hoteller og usikkerhet rundt hvor lenge det ville vare, ville det vært uforsvarlig å spise av selskapets likviditetsreserver. Utbyttene i 2022 og 2023 dekker formue- og utbytteskatt i perioden 2019 til og med 2023.

– Hva er normalnivå på utbyttebehovet for å dekke formuesskatten med dagens ligningsverdier?

– For å dekke formuesskatt og medfølgende utbytteskatt, ligger det på 30 millioner, sier han.

Mange nordmenn har flyttet både til Sveits og til Sverige med helt andre skatteregimer på ikke minst formuesskatten.

– Dere har aktivitet i Sverige allerede, dere flytter ikke dit?

– Vi pleier å si at så lenge vi har råd til det, blir vi i Norge, sier Buchardt.

– Hvor lenge har dere råd til det?

– Vi liker oss i Sverige, men liker oss enda bedre i Norge, sier han.

Vær- og valutautsatt

Regnskapet viser at AB Invest fikk en kraftig inntektsoppgang i fjor.

– Det skyldes at vi økte fra 40 til 80 prosent i Alpinco, slik at inntektene herfra er konsolidert inn i AB Invest for 2023, så tallene for 2023 og 2022 er ikke sammenlignbare.

976 millioner av inntektene stammer fra det norske markedet. Alpinco, som eier alpinanlegg i Kvitfjell og Hafjell står for 406 millioner.

– Vi nyter godt av gode værforhold med lavere temperaturer og mer snø enn i Mellom-Europa. I tillegg har kronekursen gjort det billigere for utlendinger å feriere her.

– Det er ikke ukjent med snøfattige vintre i Norge, og kronen kan styrke seg igjen. Er dere ikke veldig sårbare for slike effekter?

– Vi har investert mye i snøkanoner som kan produsere mye snø på korte perioder, og håper at vinterfølelsen med hvite og ikke grønne områder rundt bakkene som det er i andre land, gjør at turistene kommer, sier han.