<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har tapt 400 mill. på driften - vil bygge ut Telenor Arena for 7-10 mrd.

Ursus kjøpte tapssluket Telenor Arena for halvannet år siden. Nå vil de nedskalere stadionanlegget og bygge massivt for 7-10 milliarder, mens Stabæk-leiren ha en halv milliard i erstatning.

Publisert 22. mai
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1162 ord
Telenor arena blir Unite Arena og skal bygges om og utvikles. Fra venstre: Kjetil Bell Tveit, adm. dir. Unity Arena Fredrik Steinum, adm. dir. Ursus Real Estate Management Eivind Yggeseth

– Prosjektet har vokst ganske kraftig de siste to årene, og planen er å  bygge 150.000 kvadratmeter, sier Fredrik Steinum, adm. direktør i Ursus Real Estate Management.

Dette er et fond som kjøpte Telenor Arena fra investor Kjell Chr. Urichsen i september 2022. 

– Med byggepriser på 50.000 kroner pr. kvadratmeter, blir det et prosjekt på 7 til 10 milliarder, sier han.

Storslåtte vyer brast

Telenor Arena er vel kjent for store vyer frontet av Stabæk-entusiast Ingebrigt Steen-Jensen som ville bygge Stabæks nye innendørs fotballarena på Fornebu, men også bekmørke daler. Anlegget sto ferdig til Stabæks første hjemmekamp i 2009-sesongen, og prosjektet hadde en kostnad på 585 millioner kroner.  

7-10 MILLIARDER-PLANEN: Prosjektet Unity Arena, tidligere Telenor Arena, på Fornebu, slik Ursus Real Estate Management ser det for seg vil se ut når det står ferdig. illustrasjon: Visulent AB

Etter at klubbens økonomi skrantet etter svake sportslige resultater og lavere publikums- og sponsorinntekter enn ventet, klarte ikke klubben å betale leie og driftskostnader på arenaen, og måtte flytte tilbake til Nadderud stadion etter 2011-sesongen.

I etterkant er anlegget, som nå bytter navn til Unity Arena, blitt brukt som konsertarena, messer og langt mindre sport enn planlagt.

Kjøpspris over kostpris

Nå vil de 200 eierne i Ursus Real Estate Management forvandle anlegget og området rundt. 

Eierne er stort sett norske – halvparten er Arctic-kunder – samt et par svenske. 

Prisen fondet betalte i 2022, er ikke offentlig, men ut fra regnskapet i eierselskapet En hel hall, ligger det en selgerkreditt fra Ulrichsen på 400 millioner. Dette forrentes med 1,5 prosent rente frem til juni 2027. I tillegg er det egenkapital på 186 millioner - til sammen 586 millioner, svært tett på Ulrichsens kostpris.

 – Jeg kan ikke si hva vi betalte, det er det konfidensialitetsavtaler på, men den var høyere enn dette, sier Steinum.

– Mye høyere eller litt høyere?

– En del høyere.

Tidligere Stabæk-fotball-styreleder Lars Holter-Sørensen har tidligere sagt til Budstikka at han har hørt at prisen var 975 millioner kroner.

Tapssluk

Det som er sikkert er at anlegget har vært et tapssluk. Fra det åpnet til og med 2022, var underskuddet på snaue 400 millioner. 

– I fjor var inntektene på 91,4 millioner, og det samlede selskapet, drift- og eiendomsselskapet, hadde en Ebitda på 12,0 millioner, sier Kjell Bell Tveit, adm. direktør i driftsselskapet Euforum Holding.

Driften viste 50 millioner i inntekter og et underskudd på 23,3 millioner i fjor. Det er et inntektsfall fra 75 millioner  i 2022. Da var underskuddet på 12,8 millioner. De resterende drøyt 41 millionene i inntekter i 2023, er leieinntekter fra Arena Eiendom.

– Hvordan skal dere få driften i pluss?

– I dag fungerer kun arenaen kun til store arrangementer, det er 15-20.000 mennesker eller ingenting. Vi skal krympe arenaen med 30 prosent i hver retning, gjør den mer intim og fleksibel, men likevel beholde kapasiteten. Vi skal kunne arrangere med 3-4.000 publikummere, sier Steinum.

TAPSSLUK BYGGES OM: Telenor Arena, som bytter navn til Unity Arena, skal krympes, bygges om og rundt arenaen kommer det massiv utbygging. foto: Telenor

Det er konkludert med at innendørs fotballbaner ikke er økonomisk forsvarlig, men planen er å bygge et nasjonalanlegg for håndball, pluss at den skal kunne brukes til andre innendørsidretter.

I tillegg skal det bebygges massivt med nye arealer på de ubrukte tomtearealene, hvis Bærum kommune gir sitt tilsagn til planene.

– Vi har sendt inn planinitiativ til kommunen, og regner med at det tar to år, og vi jobber mot Håndball-EM i 2028, samme år som Fornebubanen skal være ferdig, sier han.

Utbyggingsperiode på 10 år

– Skal dere bygge for 7 til 10 milliarder, trenger dere opp mot 5 milliarder i egenkapital. Hvordan skal dere skaffe det?

– Vi ser for oss å ta med partnere på utviklingssiden. 150.000 kvadratmeter er stort, og vi tenker på en utbyggingsperiode på 10 år fra i dag. Arenaen skal stå ferdig i desember 2028, resten kan ferdigstilles underveis, sier han.

– Har noen investorer kommitert seg med kapital?

– Nei, ikke ennå, men vi håper at eiendoms- og finansieringsmarkedet vil bedre seg før den tid. Det er et stort løft, og vi leter etter partnere som har et langt perspektiv. Bare den nye arenaen kan ha et par å innkjøringsperiode før den er fullt operativ, sier Steinum.

Stabæk-leiren krever 500 mill.

Da Stabæk-arenaen ble besluttet bygget, ga kommunen Ulrichsen tomten på 40 mål gratis pluss 50 millioner i kontanter som byggetilskudd. 

Nå er realitetene noe helt annet enn opprinnelig tenkt, og Bærum kommune må bygge om Nadderud, som er Stabæks hjemmebane i dag. 

KREVER 500 MILL.: Tidligere styreleder i Stabæk Fotball, Lars Holter Sørensen, mener eierselskapet bak Telenor Arena må betale for endret bruk av anlegget. foto: ntb

I 2021 var kostnadsanslaget på banen og andre fasiliteter på 515 millioner. Seneste kostnadsanlag viser at prislappen er nær doblet til 997 millioner. 

Da har det kommet krav fra bærumspolitikere og tidligere styreleder i Stabæk Fotball, Lars Holter Sørensen, om at kommunen skal kompenseres for den omgjorte bruken med 500 millioner kroner av dagens eier. De mener at reguleringsgevinsten etter Telenor Arena-utbyggingen, må overføres til stadionprosjektet på Nadderud.

– Hvordan stiller dere dere til kravet?

– Jeg tror ikke vi skal si noe om kravene. Det er ingen som er blitt rike på Telenor Arena, tvert i mot, og det er viktig at det gjøres riktig nå. Det er også den forrige eieren som hadde med reguleringen å gjøre, sier Steinum.

– Hvis kravene går gjennom, er det dere som får regningen.

– Vi kommer til å bygge om arenaen, og det er en merverdi i tomten, men det ville være ganske spesielt å gi et utbyggingsbidrag til Nadderud stadion, sier Steinum.

Ikke Taylor Swift

Selskapet har inngått et samarbeid med Oak View Group, som drifter 400 arenaer over hele verden, spesielt for å tiltrekke seg artister.

– Det er mye snakk om  at Taylor Swift ikke kommer til Norge fordi stadionene er for små. Hvorfor bygger dere ikke heller et større enn mindre anlegg?

– Beyonce, Taylor Swift, Coldplay og Bruce Springsteen kommer kanskje hvert femte år. Å ha anlegg som kun brukes av slike, er ikke økonomisk forsvarlig. Med en nedskalering legger vi opp til 80 til 100 ulike konserter, idrettsarrangementer, messer og selskapseventer, det er er en tredobling fra historiske nivåer, sier Bell Tveit.