<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
GODT VALG: Lagavulin 16 YO Single Malt er den ene whiskyen du bør kjøpe Foto: Erik Jarle Nordbø

Den første whiskyen du bør kjøpe

Når man begynner å interessere seg for whisky er det fint å starte i Skottland, whiskyens hjemland.

Category iconMat og drikke
Lunsjguiden
Publisert 1. nov.Oppdatert 6. nov. 13:54
Lesetid: 5 minutter

De fleste har fått med seg at det finnes en stor og dynamisk vinverden der ute. Man kan forstå eller fnyse av at ellers normale naboer legger feriene sine til vindistrikter, og man kan like eller le av at det snart finnes flere vinbarer enn pizzasjapper i Oslo.

Sannheten er at «alle» nå kan litt om vin. Det betyr at du kanskje ikke lenger kan hvile på din kunnskap om Burgund og Barolo for å utstråle en sofistikert og verdensvant aura.

Pensum for viderekomne

Det finnes også en annen verden der ute, vel så tradisjonsbærende, likeså mystisk, og like godt egnet for nerding om produsenter, produksjonsmetoder og terroir. Vi snakker selvsagt om whisky, og i denne spalten skal vi hjelpe deg med å navigere i dens vidunderlige verden.

Ukens whiskyanbefaling

Lagavulin 16 YO Single Malt

  • Poeng: 91
  • Pris: 1.199,90 kr
  • Varenummer 464401

Det gyllenbrune brennevinet nytes av både statsmenn, spioner og superstjerner. Sir Winston Churchill, nesten vel så kjent for sitt champagneforbruk som sitt avgjørende lederskap under 2. verdenskrig, hadde Johnnie Walker som en viktig del av sin daglige diett (først etter lunsj). 

I Skottland-forherligende Skyfall (2012) drikker James Bond 50 år gammel Macallan, når han ikke blir tvunget til å skyte den i et shotglass balansert på hodet til stakkars Sévérine. Og Jack Daniels, ironisk nok produsert i et tørrlagt fylke i Tennessee, har vært en trofast følgesvenn for både Sinatra og Slash. 

Whisky på 1-2-3

Før vi roter oss helt bort i de tusenvis av anekdoter og interessante detaljer som finnes om denne sagnomsuste spriten, skal vi gi deg en lynkjapp oversikt over hvor og hvordan whisky produseres.

Whisky, eller whiskey som det kalles i Irland og USA, lages som regel på én eller flere av kornsortene bygg, rug, hvete og mais. Noen produsenter tørker kornet over brennende torv. Dette gir noen whiskyer den distinkte røyksmaken som noen elsker, andre hater. 

Kornet destilleres så til sprit med rundt 60 prosent alkohol, ofte kalt cask strength. Deretter lagres spriten på eikefat, gjerne brukte fat som gir et smaksavtrykk av det som har vært lagret på fatene tidligere. Når whiskyen er ferdig fatlagret (i Europa skal den ligge minst tre år) tynnes den vanligvis ut til nærmere 40% før den tappes på flaske og selges.

KLASSIKER: The Lagavulin Distillery i regionen Islay, er kjent for whiskyer med mye røyksmak. Foto: Dreamstime

Prisene til himmels

Whisky har nemlig nådd nye høyder på markedet. I 2023 ble en flaske Macallan fra 1926 solgt for 29 millioner kroner på auksjon. Til sammenligning ble den dyreste vinflasken noensinne, en Romanée-Conti fra seiersårgangen 1945, solgt for snaue 6 millioner kroner. 

Sjeldne flasker single malt fra Skottland oppnår særlig høye priser både i første- og annenhåndsmarkedet, men det skotske hegemoniet er under stadig større press fra fremadstormende, svært kvalitetsbevisste produsenter fra andre deler av verden.

For å trekke en ny parallell til vinverdenen, så vil mange vinkjennere nikke anerkjennende når de hører snakk om The Judgment of Paris. Den epokegjørende blindsmakingen ble avholdt i Paris i 1976 der et panel av verdens ledende vineksperter smakte høyt aktede viner fra Bordeaux mot jyplinger fra Napa Valley i California - og foretrakk sistnevnte. 

I whiskyverden slo en tilsvarende bombe ned i 2014 da nestoren Jim Murray rangerte en single malt fra det japanske Yamazaki-destilleriet på topp i sin årlige oversikt over 4.500 whiskyer. «Near incredible genius» skrev han, og gjorde japansk whisky til en must-have i brennevinshyllene til kvalitetsbevisste serveringssteder verden over.

Whiskyverdens enkelvinmark

Så hva er single malt? Det beskriver en whisky laget kun på byggmalt, og produsert på ett enkelt destilleri. Dette står i motsetning til en blended, som er blandet sammen av whisky fra ulike destillerier. Dette kan sammenlignes litt med vinmarker i vinverdenen, der en single malt er som en vin fra en bestemt vinmark, mens en blended er som en landsby- eller kommunevin der druer fra flere ulike vinmarker er blandet sammen.

Denne spalten skal reise over hele verden, og gi deg som leser kunnskap og anbefalinger om whisky fra Irland og USA, så vel som Japan og Norge. 

Det ville her vært en unnlatelsessynd å ikke starte hos verdens største whiskyeksportør: Skottland.

Kongedømmet av whisky

Øyriket i vest har produsert whisky siden 1400-tallet, og eksporterte whisky for nærmere 80 milliarder kroner i fjor. Landet er inndelt i fem distinkte whiskyregioner – Speyside, Highlands, Islay, Lowlands og Campbeltown – og produserer både røkt og urøkt, blended og single malt-whisky langs hele kvalitetsspekteret.

I dag har vi én skotsk single malt-anbefaling som enhver whisky-interessert bør ha i hyllen. Den kommer fra produsenten Lagavulin og regionen Islay, som er kjent for whiskyer med mye røyksmak.

Islay er en øy helt syd i de Indre Hebridene, rett utenfor Skottlands vestkyst. I dag er det ni aktive destillerier på den lille øya, og den typiske Islay-whiskyen er ganske røkt, med noter av sjø som kommer av at det nordlige Atlanterhavet blåser rett inn i lagrene der whiskyfatene ligger til modning. Her ligger også det smått mytiske Port Ellen-destilleriet, som har ligget brakk i 40 år mens de få gjenværende flaskene har satt stadig nye prisrekorder i annenhåndsmarkedet.

Drikkevaregiganten Diageo investerte nylig snaue 200 millioner pund i å restaurere og gjenåpne destilleriet til Port Ellen, et tydelig tegn på at industrien forventer fortsatt økt etterspørsel etter de gylne dråpene fra den forblåste øya.

VERDT Å TESTE: Whisky fra Lagavulin-destilleriet. Foto: Martin Cigler

Lagavulin-destilleriet er blant de eldste og mest anerkjente på Islay, og ble etablert allerede i 1816. Det ligger på sydspissen av øya, kun en kort spasertur unna Laphroaig, Ardbeg og Port Ellen.

Lagavulin produserer sin whisky på torvrøkt byggmalt fra Port Ellen Maltings (ikke til forveksling med destilleriet) og lokalt kildevann som renner gjennom torvmyr på vei ned til produksjonslokalene. De destillerer to ganger, som de aller fleste i Skottland, og lagrer whiskyen på eikefat tidligere brukt til amerikansk bourbon og spansk sherry. Den årlige produksjonen er på omtrent 1,4 millioner liter, hovedsakelig fordelt på deres åtte og 16 år gamle single malts.

Den ene whiskyen du bør ha hjemme

Vår anbefaling, som første whisky i hyllen, er Lagavulin 16 YO Single Malt, som altså har ligget 16 år på brukte eikefat. Den har en nydelig og intens lukt av røyk og hav, som et St. Hans-bål fyrt med drivved på et kjølig svaberg. Den har tørjet tang, sjokoladekaramell og edeltre gir dybde i aromabildet, og noe sitrus i retning nyrevet appelsinzest skinner gjennom. 

På smak leder den umamirike røyksmaken et ensemble av yuzu, toffee og medisinske urter, med mild sødme og fatpreg på finishen. Den kunne gjerne vært enda mer konsentrert i avslutningen, men dette er en meget god innføring i hvordan tradisjonell Islay-whisky skal smake. 91 poeng.

Vurdering av whisky

Det finnes mange ulike poengsystemer for å vurdere whisky, men ingen som ha etablert seg som en industristandard. I denne spalten bruker vi systemet til den legendariske whisky-skribenten med det vel så legendariske navnet Michael Jackson. Det er en 100-poengsskala basert på den Robert Parker populariserte for vin. Skalaen begynner de facto på 50 poeng, så legges det til poeng for lukt, fylde, smak og avslutning. Som alle kvalitetsskalaer vil også denne være subjektiv, og vi oppfordrer følgelig leseren til først og fremst å basere seg på smaksnotatene.