<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter minst 40 prosent opp for S&P 500

Glem inverterte rentekurver og tradisjonelle resesjonsindikatorer. Yardeni Research tildeler noen helt andre sin Oscar-pris som beste ledende indikator.

Publisert 8. okt.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 447 ord
RESESJON NÅ? Ja, hvis du tror på inverterte rentekurver og andre tradisjonelle indikatorer, men slett ikke hvis du, som Ed Yardeni, mener at forward-prisingen av selskapenes inntjening betyr mest. Foto: Bloomberg

En ny måned med knallsterk sysselsettingsvekst, høy lønnsvekst og synkende arbeidsledighet har for alvor svekket frykten for at USA er på vei inn i en resesjon. Derfor er det ikke lenger særlig tro på at Fed følger opp sitt dobbeltkutt med et nytt kutt på 50 basispunkter i november. Tvert imot, er det nå et større spørsmål om Fed i det hele tatt vil fortsette med rentekutt med det første. I rentemarkedet er det nå priset inn en kvarting i november og en til i desember. Analytikerne heller derimot mer i retning av at nok er nok nå.

Yardeni Research håner nå tradisjonelle resesjonsvarsler, og mener det er nok å se på forward-estimatene for inntjening på S&P 500.

Rentekurven dårlig pekepinn

Blant de til nå svakeste tradisjonelle resesjonsindikatorene er rentekurven, argumenterer Yardeni Research. Invertering av rentekurven, der lange renter er lavere enn de korte, har skjedd forut for alle amerikanske resesjoner, men har også skjedd uten en påfølgende resesjon. Nå er det gått 27 måneder siden rentekurven ble invertert denne gang, og fortsatt er ingen resesjon i sikte. Det normale er en resesjon seks til tolv måneder etter at rentekurven inverteres.

En annen tungtveiende tradisjonell resesjonsindikator er Leading Economic Indicators (LEI) fra Conference Board. Denne indikatoren har falt i mer enn to år, og altså uten at resesjonen har dukket opp.

«LEI har virkelig vært en veldig misvisende indikator», konstaterer Yardeni.

– CEI slår LEI

Det finnes tilsvarende «samleindikatorer» som ser ut til å treffe bedre. Yardeni trekker frem CEI, Coincident Economic Indicators, som Fed ser ut til å legge stor vekt på. CEI, som også utarbeides av Conference Board, er basert på sysselsettingsveksten (payrolls), ledighetsraten, antall arbeidstimer og lønnsveksten.

CEI har steget sammenhengende siden pandemien, og økte videre i den ferskeste målingen for tre uker siden.

The Oscar goes to...

Men det finnes indikatorer som oppdateres hyppigere, og som virker minst like gode til å varsle retningen for økonomien. Her trekker Yardeni Research frem forwards for inntjening pr. aksje (EPS) for S&P 500. Denne tallseriene strekker seg tilbake til 1978 som månedstall, og kom som uketall fra 1994.

«Vi har ofte sett at denne indikatoren ikke varsler resesjoner (det er vår jobb), men er en veldig god sammenfallende indikator for inntjening pr. aksje når økonomien vokser», skriver Yardeni Research i et notat, hvor analytikerne like godt tildeler forward-prisingen Oscar som beste ledende indikator.

Denne ukens publisering viser rekordhøye utsikter for EPS. Yardeni tror ikke på særlig vekst fra disse nivåene, som imidlertid er sterke nok til å indikere fortsatt inntjeningsdrevet vekst gjennom vinteren og ut neste år.

«Vi venter fortsatt at S&P 500 vil stige til minst 8.000 innen slutten av dette tiåret», skriver Yardeni.

Nivået nå er 5.695, og Yardeni venter derfor minst 40 prosent vekst de neste årene.