<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank fortsetter salget

Norges Bank fortsetter med samme kronesalg som i september.

Publisert 30. sep.
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 174 ord
SELGER VIDERE: Også i oktober vil Norges Bank og Ida Wolden Bache måtte selge kroner for overføring til Oljefondet. Foto: Are Haram

Saken oppdateres

I oktober vil Norges Bank selge 400 millioner kroner daglig. Fra og med juli har beløpet vært 400 millioner kroner, og beløpet har stort sett holdt seg i dette området i hele år.

Dette er en stor endring fra i fjor, da det daglig ble solgt mellom 1 og 1,9 milliarder kroner, og 2022, da beløpet var oppe i 4,3 milliarder kroner daglig på slutten av året. 

Gjennom 2022 og 2023 var Norges Banks kronesalg for Oljefondet trolig med på å forsterke svekkelsen av kronen, ved at det ble gjennomført store salg, og store endringer i de daglige beløpene, også på tider der kronemarkedet var anstrengt. 

Kronesalget skjer for å veksle om oljeskatteinntekter i norske kroner til valuta for Oljefondets investeringer internasjonalt. Grovt forenklet øker kronesalget når oljeskatteinngangen øker, og reduseres når mer av inntektene brukes over statsbudsjettet.

Finansdepartementet har varslet at antall oljeskatteterminer økes fra seks til ti for å redusere volatiliteten i skatteinngangen, og dermed også i de påfølgende valutatransaksjonene. Dette, sammen med systematisk lavere beløp, har redusert fokuset fra valutamarkedet på Norges Banks transaksjoner.