<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

OECD: Inflasjonskampen er vunnet

De fleste land er nå så nær sine inflasjonsmål at rentene må ned, mener OECD. 

Publisert 25. sep.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 277 ord
– RENTENE NED: Nå er inflasjonsmålene så nære at rentene bør kuttes, mener OECD og generalsekretær Mathias Cormann. Foto: AFP

Nå «runder verdensøkonomien hjørnet», mener OECD, og peker på grei vekst samtidig med synkende inflasjon. Fortsatt

I sine oppdaterte prognoser i «Interim Economic Outlook» ser OECD for seg global vekst på 3,2 prosent i år og neste år, svakt opp fra 3,1 prosent i fjor.

«Inflasjonen ventes å være tilbake på de fleste sentralbankers mål ved slutten av 2025», skriver OECD om G20-landene. 

Her ventes gjennomsnittsinflasjonen i år å synke fra 6,1 prosent i fjor til 5,4 prosent i år og 3,3 prosent i 2025. Kjerneinflasjonen i G20-landene anslås til 2,7 prosent i år og 2,1 prosent neste år. Fire av fem land hadde en inflasjon maksimalt 1 prosentpoeng over målet i august.

– Kan kutte renter

«Synkende inflasjon gir rom for lavere renter», sier OECDs generalsekretær Mathias Cormann i sin pressemelding.

OECD mener rentene likevel må være innstrammende helt til inflasjonsmålene er nådd, og kopierer budskapet fra Fed og ESB om at rentekutt må være dataavhengige.

Samtidig er det nå landene må gjenvinne finanspolitisk handlingsrom ved å stramme til i finanspolitikken og målrette skattepolitikken bedre.

Det er imidlertid fare for at de fortsatt relativt høye styringsrentene virker mer negativt enn ventet, blant annet ved å utløse finansuro. Krigssituasjonen i Ukraina og Midtøsten kan dessuten løfte inflasjonen igjen.

USA-vekst mye ned

Høyest vekst ventes i India (6,7 og 6,8 prosent), fulgt av Indonesia og Kina (rundt 5-tallet).

USA er blant landene som står foran synkende vekst. Selv om Feds rentekutt demper nedsiden, vil BNP-veksten synke fra 2,6 prosent i år til bare 1,6 prosent neste år.

Omvendt for eurosonen, der veksten øker fra svake 0,7 prosent i år til nær det dobbelte neste år.

OECD tror Kina akkurat mislykkes med sitt vekstmål på 5 prosent både i år og neste år.