<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Børspositivt nesten uansett

Vil et dobbeltkutt fra Fed «bevise» at økonomien er svakere enn alle har trodd? – Fed kan kutte med 50 basispunkter uten at det tolkes som et resesjonssignal, mener Magne Østnor.

Publisert 17. sep.
Oppdatert 18. sep.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 735 ord
VENTER OPPTUR: Selv om et kutt på 50 basispunkter kan oppfattes som et krisevarsel fra Fed, tror Magne Østnor retorikken fra Fed vil sikre positiv børsreaksjon. Foto: Iván Kverme

I rentemarkedet er det igjen priset inn godt over 50 prosent sannsynlighet for at Fed onsdag kommer med et rentekutt på 50 basispunkter, og at Federal Open Market Committee (FOMC) signaliserer langt flere kutt fremover.

Mye av grunnen er to artikler i forrige uke, i Wall Street Journal og Financial Times, tror valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

– Etter inflasjonstallene tidligere i forrige uke snudde markedene i retning 25 basispunkter fordi inflasjonen var litt høyere enn ventet. Et døgn etterpå, i det som er «black out period» for Fed-ledelsen, hvor de ikke kan uttale seg, kom de to artiklene. Begge siterte tidligere FOMC-medlemmer som tok til orde for 50 basispunkter, sier Østnor.

– Dette har markedet hoppet på, og akkurat nå prises det inn 43 basispunkter kutt, konstaterer han.

– Det virker som både Fed og ESB har finurlige måter å styre markedsforventningene på.

Er 50 et krisetegn?

– Hvordan vil kutt på henholdsvis 25 og 50 basispunkter slå ut i markedene?

– Et kutt på 50 basispunkter kan godt tolkes som at Fed mener det er problemer i økonomien, sier Østnor.

– Jeg tror likevel dette vil være børspositivt. Et så stort kutt vil tolkes som at inflasjonen kommer ned og at Fed prøver å få til en myk landing.

Østnor viser til at Fed onsdag kommer med to viktige endringer: Et nytt anslag på ledigheten, som vil måtte være klart høyere enn det nåværende, og et nytt «dot plot», som indikerer flere rentekutt enn til nå.

– Den store endringen i Feds anslag for ledigheten vil gjøre at de kan kutte med 50 basispunkter uten at det tolkes som et resesjonssignal.

– Vil et kutt på bare 25 basispunkter være børsnegativt, uansett hvilken retorikk Fed bruker?

– Nei, ikke nødvendigvis. Aksjemarkedet kan vurdere dette som starten på en periode med rentekutt, for det er ingen tvil om veien videre. Så selv med bare 25 basispunkter kan vi få en positiv reaksjon i aksjemarkedet.

– Retorikken viktigst

Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank tror mest på 25 basispunkter.

– Men jeg tror også at det nye «dot plottet» vil signalisere tre rentekutt til i år med en nedsiderisiko for ytterligere kutt, hvis data tilsier det.

Martinsen mener rentekuttene må tolkes som en normalisering av rentenivået mer enn som et forsøk på å hindre en krasjlanding for USA.

– Jo mer normal økonomien i USA blir, jo nærmere normalen skal også rentene være. Sentralbankene har med vilje vært sent ute, men nå er de sikre på å nå inflasjonsmålene. Da kan vi ikke utelukke dobbeltkutt, slik vi hadde både doble, triple og firedoble rentehevinger på veien opp.

– RETORIKKEN VIKTIG: Kjetil Martinsen venter at Fed vil omtale rentekuttet og planer om videre rentekutt som en normalisering, ikke som et tiltak for å dempe en forestående resesjon. Foto: Iván Kverme

Han tror retorikken fra Fed onsdag vil være viktig.

– Det beste utfallet for aksjemarkedet og for rentespreadene er om Fed kommer med en tone om at de støtter økonomien, og ikke ønsker mer nedkjøling, samtidig som de understreker at det de er i ferd med er å normalisere renten. Kanskje er retorikken enda viktigere enn om det blir 25 eller 50 basispunkter nå, i hvert fall hvis de understreker at de åpner for større kutt senere.

– Tar igjen det tapte

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets ser faren for at et dobbeltkutt kan gi markedene frykt for at Fed har sett problemer markedene selv ikke har sett, og dermed gi negative utslag.

– Men jeg tror at Fed ved et eventuelt kutt på 50 basispunkter vil si at de ikke er urolige. De vil si at de tar igjen det tapte, at de kom for sent i gang, men også at det ikke nødvendigvis blir 50 basispunkter videre.

STORE RENTEUTSLAG: Kjetil Olsen mener at de økonomiske endringene siden Feds renteplaner i juni ikke kan forklare hvorfor rentemarkedet nå venter så massive kutt. Foto: Are Haram

Olsen viser til hvor mye mer aggressive kutt rentemarkedet nå priser inn enn Fed signaliserte i juni. Da landet Fed på to kutt i løpet av høsten. Markedene priser nå inn nærmere fem kutt.

– Og det er ikke så stor endring i økonomien siden da, men mange har gått og ventet på resesjon i to år, og har tatt nye signaler fra Fed som en bekreftelse på en mulig resesjon. Vår tolkning er at økonomien ikke er veldig nær en resesjon.