<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Usikkerhet preger markedene før rentemøte

DNB Markets venter et kutt på «bare» 0,25 prosentpoeng fra Fed-sjef Jerome Powell i morgen. – Det er lite som tilsier at amerikansk økonomi er kommet i utforbakke nå, sier makroanalytiker Kelly Chen i DNB Markets. 

Publisert 17. sep.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 474 ord
25 ELLER 50? DNB Markets tror den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell kun vil kutte styringsrenten med 25 basispunkter.  Foto: Bloomberg

I forkant av Feds rentemøte i morgen, har de lange rentene falt ytterligere. Markedet forventer et rentekutt, men det er stor usikkerhet rundt størrelsen, skriver DNB Markets i tirsdagens morgenrapporten som er utarbeidet av makroanalytiker Kelly K. Chen.

Mens OIS-markedet anslår en 50 prosent sannsynlighet for et kutt på 50 basispunkter, peker futuresmarkedet mot en litt høyere sannsynlighet for et større kutt. Ifølge DNB viser dette at markedet er delt, hvor enkelte aktører frykter at Fed har ventet for lenge med å senke rentene, og at de må kutte raskt for å bøte på en svekket amerikansk økonomi. Tiårige statsobligasjoner i USA har falt 2 basispunkter, mens dollaren holder seg svak. De amerikanske aksjemarkedene var stort sett uendrede i går, med S&P 500 opp 0,1 prosent.

De fleste analytikere, sammen med DNB Markets, venter imidlertid et kutt på 25 basispunkter. Ifølge DNBs analytikere ser ikke økonomien i USA ut til å være på vei inn i en kraftig resesjon, noe som taler for en forsiktig tilnærming fra Fed. 

«Fed starter sjelden en rentekuttsyklus med et stort kutt, noe som i seg selv kan skape uro i markedene,» skriver DNB i morgenrapporten.

Detaljhandelstall og industriaktivitet i fokus

Senere i dag kommer nye tall for detaljhandelen i USA. Forrige måneds sterke tall kom etter skuffende arbeidsmarkedstall, og markedsaktørene pustet lettet ut da forbrukerne fortsatt brukte penger. Også denne gangen er det ventet solide tall, spesielt for kontrollgruppen av varer som ikke inkluderer mat, bilsalg og bensin.

På industrisiden kunne Empire State-indeksen, som måler industriaktiviteten i New York-regionen og er den første av de fem regionale Fed-indikatorene, vise til en betydelig stigning i september. DNB påpeker imidlertid at indeksen ettersom den har vist seg å være volatil, og det er ikke alltid den samsvarer med industri-ISM. Senere tirsdag offentliggjøres også tall for industriproduksjonen i august, hvor det forventes en økning på 0,2 prosent på månedsbasis.

ESB ønsker fleksibilitet

I Europa sier Philip Lane, sjeføkonom i Den europeiske sentralbanken (ESB), at sentralbankens fremtidige rentebeslutninger vil være avhengig av nye nøkkeltall. Dersom økonomien svekkes raskere enn forventet, kan det bli aktuelt med raskere rentekutt, hevder sjeføkonomen.

Mens i Kina, som for øyeblikket har stengte markeder frem til torsdag, har helgens svake nøkkeltall ført til spekulasjoner om ytterligere statlig støtte, hevder DNB. 

Hang Seng-indeksen steg 1,5 prosent, og et rentekutt fra Fed vil gi den kinesiske sentralbanken rom til å kutte rentene uten å svekke valutaen renminbi for mye. Selv om lokale myndigheter kan utstede obligasjoner for infrastrukturprosjekter, er mangelen på klargjorte prosjekter en utfordring.

«Prosjekter blir ikke «shovelready» over natten,» skriver Chen i rapporten.  

Selv om det spekuleres i en større stimulansepakke fra kinesiske myndigheter, er det lite som tyder på at dette vil skje før neste vår. Den økonomiske retningen for 2025 vil først bli tydeligere etter det amerikanske presidentvalget i november.